Gisteren vond de voorzittersverkiezing plaats van de Duitse CDU, de regeringspartij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat schrijven de Duitse kranten. De favoriet van Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer wist zich in de tweede rond nipt te verzekeren van de winst. Met 517 stemmen tegen 482 versloeg ze nipt de conservatievere tegenkandidaat Friedrich Merz. De derde kandidaat, minister van Volksgezondheid Jens Spahn, lag er al uit tijdens de eerste ronde. Hiermee behaalt bondskanselier Merkel alsnog een laatste overwinning.

De 56-jarige Kramp-Karrenbauer was tot haar overwinning de minister-president van Saarland, een kleine deelstaat in het Westen van Duitsland. Als trouwe partijsoldaat heeft ze al 37 jaar een partijkaart van de CDU op zak. Een half jaar geleden stelde ze voor aan Merkel dat zij eventueel haar ambt wou opgeven om de bondskanselier af te lossen als partijvoorzitster.

Merkel besliste onlangs om het voorzitterschap van haar geliefde partij op te geven, opdat een nieuwe wind door de CDU kon waaien. Merkel lag de afgelopen jaren hevig onder vuur. Na een aanvankelijk positieve stemming over haar “Wir schaffen das”, kreeg ze steeds meer de publieke opinie tegen toen de werkelijke gevolgen van de vluchtelingencrisis voelbaar werden. De CDU daalde gevoelig in de peilingen. Na een lange carrière, waarvan 13 jaar als bondskanselier, wou ze dan ook in schoonheid eindigen door zelf een stap opzij te doen. Op het partijcongres kreeg ze een staande ovatie van bijna 10 minuten en werd ze bedankt voor haar jarenlange leiderschap. “Het was me een groot genoegen, het was me een eer. Bedankt”, besloot ze.

Een verdeelde partij in een verdeeld land

De keuze die volgde voor de partij was er één tussen ‘weiter so’ en een ruk naar rechts. De 38-jarige Spahn spiegelde zich als kandidaat aan de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, die als voorzitter van de christendemocraten een regering leidt met de rechts-nationalistische FPÖ. Spahn maakte echter geen schijn van kans. Maar ook voormalig fractievoorzitter Friedrich Merz wou een “strategiewissel”. Volgens hem moet de CDU opnieuw een aanbod doen aan de conservatieve kiezer, een visie die bijna bewaarheid werd. Maar met Kramp-Karrenbauer koos de partij dan toch voor de continuïteit met het tijdperk Merkel. De vraag reist nu of zij in staat zal zijn om de conservatieve vleugel te vriend te houden en haar partij en Duitsland opnieuw te verenigen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/