Facebook blokkeert sinds gisteren het persoonlijke profiel van Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove. Dat laat hij weten in een bericht op zijn pagina – Van Langenhove beheert namelijk nog twee andere pagina’s onder zijn naam. De aanleiding was een filmpje van zijn toespraak op de ‘Mars tegen Marrakesh‘ van afgelopen weekend. Hij zal 30 dagen lang niets meer kunnen posten op zijn persoonlijk account en Facebook verwijderde tevens het filmpje zelf. De inhoud zou tegen de richtlijnen ingaan. “Een zoveelste geval van politiek correcte censuur”, klinkt het.

Van Langenhove was een van de mede-organisatoren van de ‘Mars tegen Marrakesh’ afgelopen weekend en was als zodanig één van de sprekers. In zijn toespraak haalde hij ongemeen hard uit naar de journalistieke klasse, die hij politiek correcte leugens verweet. “Denken jullie werkelijk, beste journalisten, dat hier iemand is die jullie nog gelooft […]? Neen, jullie tijd is voorbij!”

Hij was ook niet mals voor de politieke klasse en de massamigratie die zij zouden faciliteren: “Laat u niet beliegen dat ‘massamigratie iets van alle tijden is’, of dat ‘die mensen hier opeens in ons land staan’. Dit zijn leugens van politici en journalisten die niets liever willen dan de volledige afbraak van alles wat Vlaanderen Vlaams maakt, en alles wat Europa Europees maakt.” 

Voor Facebook was het blijkbaar reden genoeg om in te grijpen. De inhoud zou ingaan tegen de richtlijnen. “Ik heb dat filmpje nog eens helemaal doorgekeken en ik zou echt niet weten wat daar nu haatdragend aan is”, liet Van Langenhove echter weten in een reactie aan SCEPTR.

(Lees verder onder de tweet.)

You hate him or you love him

‘You hate him or you love him’, zo klinkt het geregeld: De felbesproken Dries Van Langenhove is een fenomeen in Vlaanderen. Als uitgesproken conservatief verdedigt hij de Vlaamse normen en waarden tegenover iedereen die het horen wil. Sinds de PANO-reportage van de VRT kampt de 25-jarige oprichter van Schild & Vrienden echter met een enorm imagoprobleem. In de reportage werd de rechtse jongeman en zijn jongerenbeweging onder andere geassocieerd met racisme en extremistische vuilbekkerij in de vorm van internetmemes. Van Langenhove hield steeds vol dat dit pure framing was van de ‘leugenpers’.

Schild & Vrienden doet immers tal van “positieve acties” waar men beeldmateriaal van had, maar die niet aan bod kwamen in de reportage, terwijl men dan wel een reeks memes die al jaren onafhankelijk circuleren op het internet in een montage plakte met onheilspellende muziek erbij. In bepaalde middens van de Vlaamse publieke opinie voelt men dat ook zo aan en ziet men Van Langenhove juist als een held. Hoe dan ook kampt de nieuwbakken BV met een imagoprobleem in de bredere samenleving en kregen hij en zijn organisatie het hard te verduren.

De rector van de Universiteit Gent schorste hem vrijwel meteen na de reportage en ontzegde hem de toegang tot de universiteitsgebouwen, zodat hij zijn thesis niet kon afmaken. Hierop stapte Dries naar de rechter, die hem deels gelijk gafBij 15 leden van Schild & Vrienden vonden huiszoekingen plaats. Leden die op N-VA-lijsten stonden, moesten ophoepelen. De partij kon een imagoprobleem missen als kiespijn zo dicht bij de gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse Jeugdraad telde ook vier leden van Schild & Vrienden. Die werden aan de deur gezet en zonder nieuwe verkiezing vervangen door veelal linkse allochtone kandidaten.

ADVERTENTIE