Het secretariaat van het Europees Parlement heeft een handleiding uitgevaardigd, waarin wordt opgeroepen om ‘genderneutraal’ taalgebruik te hanteren. Dat schrijft The Daily Telegraph. Woorden zoals ‘zakenmannen’, ‘mankracht’ en ‘staatsmannen’ dienen vervangen te worden door ‘genderneutrale’ alternatieven.

Ambtenaren en leden van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg hebben een handleiding ontvangen over het gebruik van ‘genderneutraal’ taalgebruik. Daarin worden ze opgeroepen om het “algemene gebruik van [het woord] man” te vermijden.

“Zeg ‘zakenpersoon’ in plaats van ‘zakenman'”

“Genderneutraal of genderinclusief taalgebruik is meer dan alleen een kwestie van politieke correctheid”, staat er te lezen. “Taal weerspiegelt en beïnvloedt op krachtige wijze attitudes, gedrag en percepties.” Zo roept de handleiding op om woorden zoals ‘politieke leiders’ te gebruiken in plaats van ‘staatsmannen’, ‘zakenpersoon’ in de plaats van ‘zakenman’ of ‘zakenvrouw’ en ‘personeel’ in de plaats van ‘mankracht’.

De handleiding benadrukt dat de aanbevelingen niet bindend zijn. “Het gebruik in vele talen van het woord ‘man’ in een breed scala van idiomatische uitdrukkingen die zowel mannen als vrouwen aanduiden, zoals mankracht, […] ‘man-made’, staatsmannen, […] moet worden ontmoedigt”, luidt het. “Met een groter bewustzijn kunnen dergelijke uitdrukkingen meestal genderneutraal worden gemaakt.”

Volgens het secretariaat van het Parlement heeft de handleiding het bevorderen van niet-seksistische, inclusieve en eerlijke taal als doel. Ook wil de handleiding “formuleringen vermijden die gezien zouden kunnen worden als het overbrengen van vooroordelen, discriminatie, vernederende opmerkingen of die de indruk kunnen wekken dat een bepaald geslacht of sociaal geslacht de norm is”.