De eurocraten in Brussel krijgen deze kerst een flinke loonsverhoging cadeau. Dat schrijft Bild. Zo zal Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker 550 euro per maand, oftewel 6.600 euro per jaar, extra verdienen.

De salarissen van EU-ambtenaren, functionarissen en parlementariërs worden met terugwerkende kracht – tot 1 juli 2018 – met 1,7 procent verhoogd. Concreet betekent dit dat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en president van de Europese Raad Donald Tusk nu 32.700 euro per maand – inclusief bonussen – zullen verdienen. Dat is een stijging van ongeveer 550 euro per maand, oftewel een stijging van 6.600 euro per jaar.

Flinke loonsverhoging voor Juncker, Thyssen en Timmermans

Het salaris van een vicevoorzitter van de Europese Commissie, zoals de Nederlander Frans Timmermans (PvdA), zullen met ongeveer 500 euro stijgen tot 30.800 euro. ‘Gewone’ EU-commissarissen, zoals Marianne Thyssen (CD&V), verdienen nu ongeveer 400 euro meer, wat neerkomt op zo’n 30.800 euro.

De lonen worden jaarlijks berekend door Eurostat. Er wordt tevens uitgerekend hoe de salarissen van ambtenaren in de EU-lidstaten evolueren en er wordt gekeken naar de kosten van levensonderhoud in België en Luxemburg. Op basis van die index wordt hun loon bepaald. Vorig jaar bedroeg de stijging 1,5 procent.

De salarissen voor ambtenaren worden opgedeeld in 16 rangen. Elke twee jaar stijgt de vergoeding met een trap, wat resulteert in het ‘basissalaris’. Voor de directeuren-generaal (rang 16) zal het maandelijkse basissalaris in de derde trap voor het eerst boven de 20.000 euro uitkomen.

Riante voordelen Europarlementariërs

Over de riante lonen en andere voordelen van Europarlementariërs bestaat al langer controverse. Zo krijgen de Europarlementariërs een onkostenvergoeding van meer dan 4.000 euro. Er kwam aan het licht dat er zelfs leden waren die een korte poos present tekenden om toch voor de hele dag zitgeld te kunnen ontvangen.

Een parlementaire werkgroep kwam deze zomer nog met een hele reeks voorstellen om daar een mouw aan te passen. Het Bureau van het Europees Parlement wees die voorstellen toen echter meteen af.