In het Duitse Hannover kwam afgelopen week een geval van sociale fraude door een asielzoeker voor de rechtbank. Het kwam uit dat de man, een Soedanees, onder vijf verschillende identiteiten drie jaar lang geld opstreek bij de sociale zekerheid ter waarde van zo’n 36.000 euro. Dat meldt BILD.

De 26-jarige man heet nu officieel Hashem O. Volgens het parket kwam de Afrikaan al in het voorjaar van 2015 naar Duitsland, nog voor de vluchtelingencrisis was ingezet door de legendarische woorden “wir schaffen das” van bondskanselier Angela Merkel. Vanaf het begin zou de man zich onder meerdere identiteiten hebben ingeschreven bij de autoriteiten in Braunschweig. De autoriteiten voorzagen onderdak in Göttingen, Stade, Goslar, Hildesheim en Seelze voor de verschillende ‘mannen’, die merkwaardig op elkaar leken. De feiten kwam pas recent aan het licht na een programma van de autoriteiten waarbij foto’s vergeleken werden ten einde zulke fraude te detecteren.

Tijdens het proces gaf de Soedanees zijn daden toe en zei hij “dat het hem speet”. Zijn advocaat Björn Nordmann vond het blijkbaar wel een argument dat “de staat het voor hem extreem makkelijk gemaakt had”. Het vonnis luidt twee jaar voorwaardelijk. In Duitsland wil Hashem O. “graag blijven”. Ondertussen werkt hij bij een pakketdienst waar hij zo’n 1000 euro per maand verdient. Hiermee moet hij de gestolen gelden in mini-beurten afbetalen.