Het schip van de NGO Proactiva Open Arms met 311 migranten aan boord mag aanmeren in Spanje. Eerder werd het de toegang ontzegd in Italië door minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). Het lijkt een herhaling van de feiten in juni, ook toen liet de socialistische regering van Spanje migrantenboten aanmeren die geweigerd werden door Italië.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het schip van Proactiva Open Arms met 311 migranten aan boord toestemming gegeven om aan te meren in Algeciras. Dat kondigde de NGO aan op Twitter. “Het zullen vele en moeilijke dagen zijn, maar we hebben een veilige haven”, klinkt het.

Geweigerd door Italië

Het schip van de Spaanse NGO pikte vrijdag 313 migranten op voor de Libische kust. Malta, Frankrijk, Tunesië, Libië en Italië weigerden de boot te laten aanmeren. Een baby en haar moeder werden in Malta wel van de boot gehaald. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) tweette toen: “Mijn antwoord is duidelijk: De havens van Italië zijn toe. Voor de mensenhandelaars en hun helpers is de pret voorbij.”

In oktober waren er een tijdlang geen NGO-schepen meer actief voor de Libische kust. Doorheen het hele jaar 2016 en het grootste deel van 2017 waren er in de zogenaamde ‘Search and Rescue’ zone voor de Libische kust tal van NGO’s actief. De NGO’s haalden in dat gebied actief migranten op om ze vervolgens naar Italië te brengen. Volgens de organisaties ging het om reddingsoperaties, volgens critici deden zij aan mensensmokkel. Het gaat onder meer om NGO’s zoals Sea Eye, Open Arms, Médecins Sans Frontières, SOS Mediterranée, Jugend Rettet, Seefuchs en Lifeline.

Sinds 2017 werd er steeds meer druk gezet op de NGO’s door de Italiaanse regering en het Italiaanse gerecht. Verschillende NGO’s werden aangeklaagd voor ‘collusie’ met mensensmokkelaars. Ook werden er akkoorden gesloten met Libië. Ook verklaarde Salvini als het ware de oorlog aan de NGO’s en sloot daarbij de Italiaanse havens voor hun schepen.

Herhaling van gebeurtenissen in juni

In juni werd een schip van SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen de toegang ontzegd door Italië en Malta. Het schip had zo’n 600 migranten aan boord. Het was een van de eerste beleidsbeslissingen van de nieuwe linkse regering van premier Pedro Sánchez (PSOE).