Tijdens het overleg in de parlementaire commissie Buitenlandse Betrekkingen vandaag heeft Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) de N-VA gefeliciteerd met haar recente campagne op sociale media. “Ik ben de auteur van deze campagne, ik – die het 70-puntenplan heb meegeschreven – zou de campagne kunnen geschreven hebben.” De N-VA-campagne hekelt het VN-Migratiepact met een aantal scherpe beelden. Intussen heeft de N-VA de Facebookadvertenties echter verwijderd na uitgebreide kritiek. 

Regeringspartij N-VA blijft de druk verder opvoeren met betrekking tot het ‘pact van Marrakech’. Zo maakt de partij – met visueel zeer scherpe afbeeldingen op Facebook – duidelijk wat hun bezwaren zijn zoals: het gebrek aan onderscheid tussen legale en illegale migratie en een versoepeling van gezinshereniging. Tijdens een optreden in de Kamer heeft Dewinter de N-VA hiervoor gezalfd (en geslagen). In een antwoord op Patrick Dewael (Open Vld), die stelde dat de auteur van de N-VA-campagne niet in de commissie kan gezeten hebben kreeg Dewinter een deel van de commissie aan het lachen. “Dat klopt niet, meneer Dewael”, aldus Dewinter. “Ik ben de auteur van deze campagne, ik – die het 70-puntenplan heb meegeschreven – zou de campagne kunnen geschreven hebben.”

Dewinter: Parcours in VN “vernietigend voor verantwoordelijkheid N-VA”

“Liever een late bekering dan geen bekering. Het licht schijnt pas na de gemeenteraadsverkiezingen op het hoofdkwartier van de N-VA, [maar het Migratiepact komt er niet]. En daar zijn we blij om. Blij dat we geslaagd zijn om dit onding ongedaan te maken”, stelde Dewinter in de commissie, die echter ook kritiek had voor de N-VA. “Dat een regering hierom moet vallen, betreur ik, maar de N-VA kon dit voorkomen indien deze regering de afgelopen twee jaren zijn werk had gedaan, indien [N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo] Francken de afgelopen jaren op de [voorbereidende] VN-vergaderingen zijn werk had gedaan en de bekommernissen [die nu worden geuit] op tijd had aangekaart.”

Deze laattijdigheid vindt Dewinter “vernietigend voor de verantwoordelijkheid die de N-VA”, aldus nog het rechtsnationalistische Kamerlid. “Maar hoe dan ook, er zal geen Migratiepact in Marrakesh ondertekend worden en het is het resultaat dat telt en daar zijn we blij om. […] Mission accomplished!”, besloot Dewinter die de (waarschijnlijke?) afloop evenzeer ziet als een resultaat van het oppositiewerk van het Vlaams Belang.

Controversiële N-VA-campagne tegen Migratiepact al offline

Via sociale media maakte de N-VA vandaag, te midden van de heersende regeringscrisis, nog eens duidelijk waarom de partij tegen het VN-Migratiepact is. “N-VA is van oordeel dat we met het migratiepact een belangrijk deel van onze soevereiniteit uit handen geven. Daarom willen we niet dat de Belgische regering in Marrakesh haar steun betuigt aan dit pact”, zo staat te lezen op de N-VA-site. “Het pact maakt geen onderscheid tussen legale en illegale migratie. Het wil een versoepeling van de gezinshereniging. Het wil uitgebreide sociale voorzieningen, ook voor illegale migranten. Het bemoeilijkt de detentie en de terugkeer van illegalen.”

Om de laatste opsomming nog kracht bij te stellen lanceerde de partij verschillende beeldadvertenties op Facebook die het pact met de grond gelijk maken. Hierbij werden scherpe stellingen gemaakt zoals “VN-Migratiepact = opsluiting illegalen moeilijker maken.Beelden werden hiervoor gebruikt van jonge mannelijke asielzoekers en vrouwen in nikab. Maar intussen is de campagne van de N-VA reeds offline gehaald. Dit ondanks slechts enkele uren online te staan.

(Lees verder onder de tweet.)

De kritiek tegen de advertentiebeelden stapelde immers al snel op. “Degoutant”, noemde partijvoorzitster Meyrem Almaci (Groen) de campagne zo op Twitter. “Bij N-VA is er maar één marsorder: verrotting. En alle tactieken zijn goed.” Zelfs N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover distantieerde zich tijdens de zitting in de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de beelden: “Ik heb de nuances van het debat niet gezien in die afbeeldingen.”  De N-VA zelf reageerde in Het Nieuwsblad als volgt omtrent het verwijderen van de beelden: “De campagne heeft door de gekozen beelden haar doel voorbijgeschoten en wordt daardoor verkeerd begrepen.”

Intussen is het ook het kernkabinet-overleg dat vandaag gepland stond geannuleerd. Premier Charles Michel (MR) zou nu bilaterale gesprekken houden met de aparte regeringspartijen. Morgenochtend wordt per uitzondering om 10u00 de commissie Buitenlandse Betrekkingen opnieuw georganiseerd op vraag van Kamerlid Kristof Calvo (Groen). De bedoeling is dat tijdens deze commissie wél gestemd wordt over het pact, hetgeen vandaag is uitgesteld.

ADVERTENTIE