Het ‘pact van Marrakech’ of formeel het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration‘ plaatst de regering-Michel onder hoogspanning. Zo wil premier Charles Michel (MR) op tien december naar Marrakech afreizen om met het pact in te stemmen. De grootste regeringspartij, N-VA, ziet dat scenario evenwel niet zitten en kant zich tegen het pact. Een geopperde oplossing, in de vorm van een interpretatieve nota, schiet N-VA-voorzitter Bart De Wever af. “We geloven niet in de bijkomende tekst”, verklaarde hij tegenover VRT NWS.

Deze week is het de week van de waarheid voor de regering-Michel. Sleept premier Charles Michel geen akkoord uit de brand over het migratiepact, dan lijkt de val van zijn regering nabij. Dit weekend raakte evenwel bekend dat Michel in samenspraak met zijn Europese partners een oplossing heeft gevonden. Van een interpretatieve nota wil De Wever evenwel niets weten. “We geloven niet in de bijkomende tekst. We zullen zien of er nog een oplossing mogelijk is. Maar een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet,” citeert VRT NWS de partijvoorzitter na het N-VA partijbureau. De Wever sluit zich op die manier aan bij wat N-VA-vicepremier Jan Jambon eerder verklaarde.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo kan de positie van N-VA niet appreciëren. “Als je niet op zoek bent naar een oplossing, moet je dat beter nu zeggen”, verklaarde hij voor het liberale partijbestuur. Premier Charles Michel langs zijn kant blijft hameren op een oplossing. “Morgen zijn er audiënties in het parlement, dan kan iedereen daar zijn mening geven,” citeert VRT NWS de premier.

VN-migratiepact: Op weg naar Marrakech, of de val van de regering-Michel?

De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakech’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstond er een patstelling zonder eenvoudige uitweg. Kenmerkend voor deze heikele situatie werden er aan De Standaard en Le Soir documenten gelekt waaruit blijkt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), niet al te alert reageerden op het migratiepact. Tevens merkte minister van Justitie, Koen Geens, zondag nog op dat – ook al reist premier Michel niet naar Marrakech af – een rechter zich aan het VN-Migratiepact kan spiegelen.

Daarnaast voert de linkse oppositie de druk op de regering op. Zo legden ze twee resoluties neer die de premier oproepen om naar Marrakech af te reizen en zijn goedkeuring te verlenen. Groen en co staan evenwel, in het geval de meerderheidspartijen er tegen donderdag niet in slagen om een akkoord te bereiken, te popelen om Open Vld, CD&V en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. Komt het tot een dergelijk scenario, dan denkt N-VA-fractieleider Peter De Roover“dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeerde BELGA eerder de N-VA-fractieleider.

Bovendien lieten zaterdag verschillende meerderheidsbronnen aan VRT NWS weten dat volgens hun een val van de regering “onvermijdelijk” isCharles Michel (MR) zal moeten “toveren” klonk het bij een belangrijke N-VA-bron. Tevens merkt men op dat Michel vrijdag geen ministerraad bij elkaar durfde te roepen omdat de regering anders zou zijn gevallen. Wel heeft Michel achter de schermen al verschillende contacten gehad.

ADVERTENTIE