De meeste politieke partijen staan weigerachtig tegenover nieuwe verkiezingen en proberen te vermijden dat ze hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Werkt de N-VA bijvoorbeeld niet op een “logische constructieve manier samen”, dan kiezen de Vlaams-nationalisten volgens Open Vld-vicepremier Alexander De Croo “voor verkiezingen”

Nadat de N-VA de regering verliet, gingen Open Vld, MR en CD&V verder met het minderheidskabinet ‘oranje-blauw‘. Doordat deze coalitie over ruim onvoldoende Kamerzetels beschikt, zal de regering-Michel II evenwel een beroep moeten doen op de oppositiepartijen. De Croo kijkt daarvoor vooral in de richting van oud-coalitiepartner N-VA. “Eigenlijk moet de N-VA zeggen: ‘Wij gaan samen met jullie afwerken wat we de voorbije maanden samen opgestart hebben’. Doet men dat niet en werkt men niet op een logische constructieve manier samen, dan kiest de N-VA voor verkiezingen”, stelde de liberaal in De Ochtend.

“Als Charles Michel steun wil van N-VA, dan zal hij onze marionet zijn”

Tevens steekt De Croo de N-VA in dezelfde zak als de Franstalige socialisten. Zo verwonderd hij zich over “hoe snel de N-VA en de PS mekaar […] gevonden hebben”. “Je krijgt in het parlement opeens een as N-VA/PS die blijkbaar zo snel mogelijk naar verkiezingen wil”, verklaarde hij. Een dergelijke situatie is volgens de liberaal vooral voordelig voor PS-voorzitter Elio Di Rupo die “al jaren [wil] bewijzen dat het beleid van de Zweedse coalitie nooit mag verdergezet worden”.

Overleeft de minderheidsregering? “De vraag ligt bij de N-VA”

Ondanks de politieke constellatie hoopt De Croo dat de regeringspartijen en N-VA akkoorden kunnen vinden over onder meer de koopkracht en jobcreatie. Resultaten boeken zal volgens de liberaal alleen maar kunnen wanneer iedereen “afstand [neemt] van het politieke theater en van wat in de kranten staat”. “De enige manier om uit de impasse te geraken, is dat de premier en Bart De Wever mekaar bellen. Dat de een de telefoon opneemt van de ander en dat we van mekaar begrijpen wat mogelijk is”, stelde De Croo tegenover De Ochtend.

Het overleven van de oranje-blauw hangt volgens de Open Vld-vicepremier af van de N-VA. “Als we het werk van de regering in ruwbouw laten staan, zullen bijzonder veel mensen teleurgesteld zijn in wat deze regering betekend heeft. Maar dat is een keuze die vandaag bij de N-VA ligt”, klinkt het.