Doordat het minderheidskabinet ‘oranje-blauw‘ over ruim onvoldoende Kamerzetels beschikt, zal de regering-Michel II een beroep moeten doen op de oppositiepartijen. Evenwel de N-VA, nog steeds de geprefereerde partner van de regering-Michel II, verhardde dit weekend haar toon. Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) het liefst blijft werken tot aan de verkiezingen, sluit hij niet uit dat oranje-blauw kapseist. “Het is niet uitgesloten dat we in lopende zaken gaan”, klonk het in De Zevende Dag

De Crem heeft als minister van Binnenlandse Zaken nog heel wat plannen zoals het versterken van de rol van de burgemeesters. Toch bevestigt De Crem dat hij niet aan de politieke realiteit kan ontsnappen en meer bepaald de vraag of de N-VA het regeringswerk nog wel wil steunen. “Wanneer N-VA neigt naar vervroegde verkiezingen, kan men zich niet langer van de indruk ontdoen dat de N-VA in de kaart van de PS speelt, die ook vervroegde verkiezingen wil”, klinkt het

De christendemocraat sluit zo aan bij wat Open Vld-vicepremier Alexander De Croo eerder dit weekend verklaarde. “Je krijgt in het parlement opeens een as N-VA/PS die blijkbaar zo snel mogelijk naar verkiezingen wil”, klonk het. Deze situatie zou volgens De Croo vooral voordelig zijn voor PS-voorzitter Elio Di Rupo die “al jaren [wil] bewijzen dat het beleid van de Zweedse coalitie nooit mag verdergezet worden”.

“Wij zijn niet bang van verkiezingen”

Hoewel De Crem niet pleit voor vervroegde verkiezingen, is zijn partij er naar eigen zeggen niet bang van. “We voelen ons gesterkt door het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen”, klonk het. Wel liggen de mensen volgens hem niet wakker van vervroegde verkiezingen: “Ze willen dat er bestuurd wordt. Ik zal dat doen, en dan zien we wel wat er deze week gebeurt”, klonk het in De Zevende Dag.