De Zweedse coalitie is gevallen over het migratiepact en een oranje-blauwe minderheidscoalitie blijft over. Maggie De Block zal als minister van Volksgezondheid de bevoegdheden van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken erbij nemen. Eén van haar eerste beleidsdaden zal zijn om het asielquotum van Francken te herbekijken. Die had onlangs het aantal asielaanvragen per dag beperkt tot 60 en daarna 50 door de grote instroom. Dat wordt nu mogelijk weer omgekeerd. Volg ook LIVE de ontwikkelingen van vandaag.

Morgen gaat De Block kijken naar de capaciteit van de dienst die de asielaanvragen verwerkt. Of het quotum van Francken wel degelijk verdwijnt, kan de Open Vld-minister nog niet zeggen. Wel wil ze volgens VRT NWS het Belgische asielbeleid “weer menselijk” maken.

Francken kan de beslissing van De Block allerminst smaken. “Nooit nagetrapt naar mevrouw De Block toen ik staatssecretaris werd. Spijtig dat ze dat nu onmiddellijk doet”, reageert hij op Twitter. Daarnaast heeft de N-VA’er naar eigen zeggen “over menselijkheid […] zeker geen lessen te krijgen”

Ondertussen reageert de Liga voor de mensenrechten dat ze tevreden is dat de nieuwe regering beslist heeft om het migratiepact goed te keuren en naar Marrakesh te gaan.
“Het is een overwinning voor de mensenrechten dat premier Michel maandag de steun van de Belgische regering aan het VN-Migratiepact zal geven”, aldus Kati Verstrepen, voorzitster van de Liga.