Het Brussels Noordstation heeft altijd al een ongure reputatie gehad, maar de zaken verlopen er momenteel extremer dan ooit. “Maak dat je hier weg komt, we zeggen het maar één keer”, vertellen agressieve illegalen tegen de fotografen van Het Nieuwsblad. Ook Bob De Brabandere, de persoonlijke medewerker van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, getuigt via SCEPTR over zijn nare ervaring in Brussel-Noord woensdagavond: “Gelukkig konden we net op tijd de uitgang bereiken.”

Ondanks dat De Lijn een korte poos gestopt was met de halte aan het Brusselse Noordstation te bedienen wegens de hardnekkige overlast door illegale transitmigranten, is er nog niet veel veranderd. In tegendeel, het station wordt door nóg meer illegalen bevolkt. Overal ligt er afval, de stank van urine is niet te harden en van de beloofde extra urinoirs is geen spoor, net zo min als van politie of veiligheidsdiensten van De Lijn“Maak dat je hier weg komt, we zeggen het maar een keer”, moeten de reporters van Het Nieuwsblad aanhoren terwijl ze met gebalde vuisten bedreigd worden door Afrikaanse illegalen. Gevraagd of het normaal is om te plassen tegen de muur van een busstopplaats antwoordt een andere illegale migrant alleen met zijn middelvinger.

“Het station is ontzettend vuil, het stinkt er naar urine en het is er bijzonder onveilig”

Ook het rechtsnationalistische Vlaams Belang kaart de problematiek opnieuw aan. Via hun druk bezochte Facebookpagina postte de partij deze ochtend een filmpje dat inmiddels meer dan 40.000 keren bekeken werd. Op de beelden is te zien hoe het station één groot zootje is. De Vlaams Belang-medewerker verantwoordelijk voor de video kon echter niet lang filmen, want al snel werd hij bedreigd en lastig gevallen.

“Er is al een hele tijd heel wat te doen rond illegalen in Brussel, in het bijzonder in en rond het Maximiliaanpark en het Noordstation. Een hele show van opbod tussen Weyts en de Brusselse excellenties volgde, maar intussen […] stoppen de bussen weer gewoon in het Noordstation”, zo vertelt De Brabandere (Vlaams Belang) aan SCEPTR. Maar “van een verbetering is geen sprake, integendeel. Het station is ontzettend vuil, het stinkt er naar urine en het is er bijzonder onveilig.”

(Lees verder onder de Facebookvideo.)

Gisterenavond eens gaan kijken. Niet veel kunnen filmen, want de situatie werd al snel bijzonder gevaarlijk, waardoor we ons uit de voeten moesten maken. Een ware schande.

Publiée par Bob De Brabandere sur Jeudi 20 décembre 2018

Ook medewerker Vlaams Belang lastig gevallen

De Brabandere, vergezeld van een kameraad, werd zelfs aangevallen door enkele Afrikaanse transitmigranten. “Toen we beelden wilden schieten, werden we al snel omsingeld en aangevallen. Gelukkig konden we net op tijd de uitgang bereiken, waar we tussen de taxichauffeurs de veiligheid van het getal opzochten”, aldus nog De Brabandere. “Het Noordstation is een publieke plek dus als ik daar wil filmen, zou ik dat moeten kunnen doen. […] Het gaat toch niet op dat bepaalde stukken van een van de grootste stations van dit land omgevormd worden tot no-go-zones?”

Gevraagd wat er moet gebeuren, klinkt het kordaat: “Wie illegaal is en bovendien weigert om een asielaanvraag in te dienen, tekent zelf zijn terugkeercontract. En wie niet terug kan worden gestuurd, moet in tussentijd worden opgesloten. Illegaliteit is tot nader order nog steeds een strafbaar feit. Indien we dit blauw-blauw laten, geven wij het signaal dat België een vrijhaven is voor wettelozen”.

Opvallend: Rond de lokettenzaal en de toegang tot de perrons is er nagenoeg geen overlast. Door zorgt de eigen veiligheidsdienst van de NMBS Securail voor. Maar in de rest van het station is de spoorwegpolitie van de federale politie bevoegd, en zij zijn onderbemand, klinkt het. Intussen plannen De Lijn en Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) nog een permanente verhuis uit Brussel-Noord als definitieve oplossing. 2,1 miljoen euro werd uitgetrokken voor het bouwen van een aparte busterminal. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet wel nog een bouwvergunning verschaffen.