De broer van IS-terrorist Salah Abdeslam, Mohamed Abdeslam, is alweer op vrije voeten. Hij werd veroordeeld voor een gewapende overval in Molenbeek die begin dit jaar plaatsvond, waarna hij in februari werd gearresteerd. Op 31 oktober kreeg hij een celstraf van 30 maanden. Hij mocht zijn straf echter thuis uitzitten met een enkelband. Nu een derde van de straf is uitgezeten, kan de oudere Abdeslam alweer terug vrij de straat op, zonder enkelband. Dat brengt La Capitale.

Op 23 januari werden 3 bedienden van de gemeente Molenbeek overvallen door iemand met een mes toen ze met 70.000 euro cash onderweg waren naar de bank. Volgens de politie moest de overvaller over interne informatie beschikken of getipt zijn. “Want hoe kon de dader anders weten dat er precies op die dag en op dat moment zo een belangrijke som geld naar de bank zou worden gebracht?”

Oudere Abdeslam eerder nog veroordeeld wegens lijkenpikkerij ambulances

Mohamed Abdeslam werkte vroeger bij de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, maar daar werd hij in 2016 ontslagen. Er werden 4 verdachten gearresteerd in verband met de overval, waaronder Abdeslam. “De onderzoeksrechter heeft twee van hen onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor diefstal met geweld in bende met wapenvertoon. Één van die personen is Mohamed Abeslam”, zo klonk het in februari.

Tijdens het onderzoek gaf Mohamed toe dat hij, samen met Youssef B. en Pierre-Raphaël C. achter de overval zat. Als Molenbeekse gemeenteambtenaar bezorgde hij de informatie over het precieze tijdstip van het geldtransport en de inhoud van de gemeentekas.

(Lees verder onder de tweet uit mei.)

Het was niet de eerste maal dat de oudere broer van Salah Abdeslam diefstallen uitvoerde. Zo werd hij in 2010 nog veroordeeld voor lijkenpikkerij en beroofde hij met een bende ambulances. Toch kreeg hij op 31 oktober slechts 30 maanden cel en een boete van 16.000 EUR. En die vrijheidsstraf is dus thans afgelopen.