Het Britse leger wordt genderneutraal en zal ‘mannelijke’ rolomschrijvingen schrappen. Dat meldt The Daily Mail. De veranderingen kaderen in een bredere hervorming die het Britse leger toegankelijker moet maken voor vrouwen.

Het Britse leger zal bijvoorbeeld titels als ‘infanterieman’ (rifleman) schrappen. In de plaats daarvoor komen het genderneutrale ‘infanteriesoldaat’ en ‘infanterist’. Ook zullen handleidingen met zogenoemde ‘genderspecifieke’ taal vervangen worden.

Genderneutraal leger moet toegankelijker zijn voor vrouwen

“Genderspecifieke termen moeten worden verwijderd uit alle doctrine, beleid, orders en instructies in de infanterieschool en het gebruik ervan moet worden ontmoedigd”, luidt het in een nieuw beleidsdocument.

De veranderingen kaderen in een bredere hervorming die het Britse leger toegankelijker moet maken voor vrouwen. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie benadrukt dat het enkel gaat om rolomschrijvingen. Historische rangtitels zoals ‘guardsman’ zullen niet gewijzigd worden.

Afgelopen zomer vond de linkse oppositie in het VK nog dat de Britse legerleiding “te blank” is, ondanks allerlei plannen om het leger en de legerleiding ‘diverser’ te maken. Enkele maanden hierna kwamen verschillende Britse soldaten dan weer in de penarie enkel en alleen omdat ze foto’s en video’s namen samen met de Britse rechtse burgerjournalist en opiniemaker Tommy Robinson nabij een tankstation.