De regering in voorbereiding in Brazilië heeft aangekondigd om uit het VN-Migratiepact te zullen stappen dat gisteren in de Marokkaanse stad Marrakesh werd getekend door tientallen landenJair Bolsonaro, de rechtse presidentskandidaat die in oktober werd verkozen dit jaar, legt in januari zijn eed af als president van het grote Zuid-Amerikaanse land.

Ook Brazilië zal geen deel uitmaken van het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Dat brengt onder andere het persagentschap France24. “Immigratie is welkom, maar het mag niet oneerdeelkundig zijn”, zo tweette Ernesto Araújo, de toekomstige Buitenlandminister van Brazilië. Hij is van oordeel dat Brazilië de soevereiniteit over haar migratiebeleid en grenzen moet behouden en dat migratie “de nationale belangen en cohesie van elke samenleving” moet dienen. Daarom vindt de regering in voorbereiding dat het pact “een ongepast instrument is” om om te gaan met de “[migratie]problematiek”.

Araújo liet daarbij wel weten dat de opvang van “Venezolanen die vluchten voor het Maduro-regime” zal doorgaan. Onder de radicaal-linkse president Nicolas Maduro vervalt het buurland Venezuela immers meer en meer in extreme armoede en chaos.

Eerder trokken ook al de Dominicaanse Republiek en Chili hun steun voor het pact terug. Naast deze Latijns-Amerikaanse landen hebben nog vele andere landen hun twijfel of afwijzing voor het pact laten kennen. Het gaat onder meer om Bulgarije, Letland, Hongarije, ItaliëIsraël, Oostenrijk, de VSA… Ook in ons land is er een hevige politieke discussie ontstaan die finaal heeft geleid tot de val van de regering en de impromptu formatie van een minderheidskabinet: ook gekend als de ‘Marrakesh-coalitie’.

Formeel goedgekeurd door andere VN-landen

Maandagochtend werd het VN-pact formeel getekend in Marrakesh. Premier Charles Michel (MR), aanwezig voor ons land maar zonder een uitvoerende meerderheid achter zich, keurde het pact er in naam van ons land goed. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres toonde zich bijzonder tevreden. “Dit moment is het geïnspireerde resultaat van inspanningen”, zo citeerde Belga Guterres. Gutteres benadrukte in zijn toespraak dat er over het pact “talrijke leugens” verspreid worden. “We mogen niet bezwijken aan de schrik of aan foute verhalen over migratie.”

Ook Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) en premier Michel gaven er speeches die hun morele goedkeuren uitdrukten.

ADVERTENTIE