De linkse Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) heeft bevolen om de Londense databank voor misdaadbendes te hervormen omdat er een “disproportioneel” aantal jonge zwarte mannen inzit. Dat schrijft The Guardian. 80 procent van de personen in de databank is zwart. De Londense politie is het niet eens met Khan en stelt dat de cijfers een weerspiegeling van de realiteit zijn.

De databank van de ‘Metropolitan Police’ bevat de namen en gegevens van duizenden mensen die volgens de politie risico lopen om bendegeweld te plegen of er een slachtoffer van te worden. De databank werd ingevoerd na de rellen van 2011. Personen die worden opgenomen in de databank kunnen zich aan allerlei sancties verwachten.

“Jonge zwarte mannen”

Momenteel staan er zo’n 3.800 mensen op de lijst. Drie-kwart van hen is jonger dan 25 en zo’n 80 procent is zwart. Volgens een evaluatie in opdracht van de linkse Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) is het aantal “jonge zwarte mannen” in de databank echter “niet in verhouding met hun waarschijnlijkheid van criminaliteit en slachtofferschap”.

Ook Amnesty International had kritiek op de databank. Zo zou de databank zwarte jongeren stigmatiseren en de oorlog tegen de Londense bendes ‘racialiseren’. Khan heeft de Londense politie nu de opdracht gegeven om de databank radicaal te hervormen.

De Londense politie is het echter niet eens met de kritiek en stelt dat zij “niet geloven dat de databank direct discrimineert tegen om het even welke gemeenschap en dat het de onevenredigheid van gewelddadige overtreders en slachtoffers van geweld weerspiegelt die ook worden beschreven in het rapport. […] Wij zetten ons in voor het verminderen van het onevenredig aantal jonge zwarte mannen die het slachtoffer zijn van bendelicten”.

Moorden, geweld en messencriminaliteit zijn in de afgelopen jaren sterk toegenomen in Londen. Het aantal incidenten met messen bevindt zich zelfs op het hoogste punt in zeker tien jaar tijd.