‘Bescherm ons Europa’, zo werd de door Vlaams Belang georganiseerde meeting in het Vlaams Parlement vandaag genoemd. Centrale thema: het Global Compact for migration, ook wel het VN-migratiepact van Marrakesh genoemd. Voor de gelegenheid zakten rechtse internationale kopstukken als Steve Bannon en Marine Le Pen af naar Brussel.

Het VN-migratiepact van Marrakesh domineert intussen een week de Belgische actualiteit. Enkele weken geleden kwam het pact voor het eerst op de voorgrond na een campagne en petitie van Vlaams Belang die intussen meer dan 100.000 handtekeningen telt. Onder druk gezet door Vlaams Belang én de eigen kiezers stelde N-VA binnen de regering vervolgens haar veto tegen het pact, met als gevolg dat de regering op dit moment aan een zijden draadje hangt.

Bescherm ons Europa

Over enkele dagen, op 10 en 11 december, worden regeringsleiders in Marrakesh verwacht om er in te stemmen met het VN-migratiepact. Daarom organiseerde Vlaams Belang vandaag nog een laatste ‘spoedmeeting’ in het Vlaams Parlement in Brussel om de druk verder op te voeren. ‘Bescherm ons Europa, stop het VN-zelfmoordpact’, luidde de titel van het evenement.

Op het programma sprekers als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Gerolf Annemans, maar ook enkele internationale kopstukken als Marine Le Pen (Rassemblement National) en Steve Bannon, voormalig campagneleider van Amerikaans president Donald Trump. Ook zij lieten er geen twijfel over bestaan: het ondertekenen van dit pact is “een pact met de duivel”, om het met de woorden van Le Pen te zeggen.

Bannon: “Oplossing niet op schouders van werkmensen”

In een gedreven toespraak benadrukte Steve Bannon het belang van internationale samenwerking, maar dan wel in de landen van herkomst van migranten. “We moeten samenwerken in de landen waar het probleem is”, aldus Bannon. “De oplossing voor de problemen liggen niet op de schouders van werkmensen in Italië, VS of Oostenrijk. Eindelijk hebben we leiders als Salvini, Le Pen, Trump die daartegenin gaan en zeggen dat het genoeg is.”

Daarnaast is het pact volgens Bannon een inbreuk op de soevereiniteit van staten. “De bescherming van onze eigen grenzen en de soevereniteit van staten is van cruciaal belang”, stelde hij. “Mensen die stellen dat dit pact weinig voorstelt en dat het niet bindend is: dat is nonsens. Gelukkig zien we in landen als de VS, Oostenrijk, Italië, enzoverder een sterke afwijzing van dit pact en een versterking van de eigen staat.”

Le Pen

Ook Marine Le Pen had het over de soevereiniteit van staten. “Het zijn de naties die opnieuw leven moeten geven aan de EU. Een project van vrije samenwerking ligt daarvoor aan de basis. Landen moeten vrij zijn om te denken en vrij zijn om te handelen. We moeten niet alleen dit pact niet ondertekenen, maar ook onze nationale grenzen terug opnieuw kunnen controleren.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vervolgens waarschuwde ze voor de grote gevolgen die dit pact zal hebben in de aankomstlanden. “Dit pact met de duivel zet de grote poorten van Europa en er zal een grote demografische verandering plaatsvinden. Dit pact van onderwerping geeft iedereen het recht op migratie en zal tot grote chaos leiden. Onze landen zullen overrompeld worden. En wie gaat dat betalen? Uiteindelijk zal de belastingbetaler daarvoor mogen opdraaien.”

“Zelfmoordpact”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kwam terug op de “woelige week” in de Belgische politiek. Hij roept N-VA op om hun woorden om te zetten in daden en de stekker uit de regering te trekken. “N-VA had het over een aantal rode lijnen. Premier Michel heeft intussen al zoveel rode lijnen overschreden dat het meer begint te lijken op een rode loper richting Marrakesh”, aldus Van Grieken.

Er bestaat volgens Van Grieken geen twijfel over het feit dat het pact wél bindend zal zijn en dus grote gevolgen zal hebben. “Waarom zou ons land dan om de 4 jaar er verslag over moeten uitbrengen en waarom heeft men dan 2 jaar lang tijd en geld gestoken in dit pact? Dit pact is een blanco cheque aan activistische rechters, een catalogus voor illegalen en een uitnodiging voor de hele wereld om naar hier te komen.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/