Steve Bannon, voormalig campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, en Marine Le Pen komen deze week naar België in het kader van het VN-migratiepact van Marrakesh. Dat meldt HLN. Vlaams Belang organiseert een ‘spoedmeeting’ waar Bannon en Le Pen gastsprekers zullen zijn. “Bescherm ons Europa: stop het VN-zelfmoordpact”, klinkt het.

De laatste weken is er veel te doen geweest over het VN-migratiepact van Marrakesh. Officieel gaat het om een document van afspraken over de omgang met migranten en vluchtelingen. Volgens critici is het echter een bijzonder eenzijdig document dat de soevereiniteit van landen afneemt en migratie louter als iets positief benadert. De grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen, illegalen zouden meer rechten krijgen, het terugsturen van illegalen wordt moeilijker en de overheid moet campagnes lanceren die migratie in een positief daglicht moeten stellen.

Spoedmeeting

Vlaams Belang is een uitgesproken tegenstander van het pact en voert dan ook volop campagne om ervoor te zorgen dat ons land het pact niet ondertekent. Volgende zaterdag, enkele dagen voor de VN-top waar het pact goedgekeurd moet worden, organiseert Vlaams Belang een ‘spoedmeeting’ in het Vlaams Parlement. “Op deze spoedmeeting zeggen wij duidelijk ‘tot hier en niet verder!’ Luister naar de bevolking! Bescherm ons Europa en stop het VN-zelfmoordpact!”, klinkt het.

Op het programma zijn enkele grote namen te bewonderen. Zo zullen naast Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ook Steve Bannon en Marine Le Pen er komen spreken. Steve Bannon is de voormalige campagneleider van Amerikaans president Donald Trump en stichter van ‘The Movement’, een beweging die rechtse partijen in Europa wil ondersteunen.

Er werd dan ook gespeculeerd dat Bannon de drijvende kracht is achter de Europese oppositie tegen het VN-migratiepact van Marrakesh, iets wat Van Grieken stellig ontkent. “Het is onze Oostenrijkse zusterpartij FPÖ die het startschot gegeven heeft vanuit de regering-Kürz. Daarna is alles als dominostenen beginnen te vallen”, aldus Van Grieken. “Trouwens, mocht Bannon echt achter onze campagne zitten, dan zou ik daar wel mee stoefen hoor.”

(Lees verder onder de tweet.)

Regering Michel aan zijden draadje

De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakesh’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstond er een patstelling. Kenmerkend voor deze heikele situatie werden er aan De Standaard en Le Soir documenten gelekt waaruit blijkt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), niet al te alert reageerden op het migratiepact.

Daarnaast voert de linkse oppositie de druk op de regering op. Zo legden ze twee resoluties neer die de premier oproepen om naar Marrakech af te reizen en zijn goedkeuring te verlenen. Groen en co staan evenwel, in het geval de meerderheidspartijen er tegen donderdag niet in slagen om een akkoord te bereiken, te popelen om Open Vld, CD&V en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. Komt het tot een dergelijk scenario, dan denkt N-VA-fractieleider Peter De Roover “dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeerde BELGA eerder de N-VA-fractieleider.

Bovendien lieten zaterdag verschillende meerderheidsbronnen aan VRT NWS weten dat volgens hun een val van de regering “onvermijdelijk” isCharles Michel (MR) zal moeten “toveren” klonk het bij een belangrijke N-VA-bron. Tevens merkt men op dat Michel vrijdag geen ministerraad bij elkaar durfde te roepen omdat de regering anders zou zijn gevallen. Wel heeft Michel achter de schermen al verschillende contacten gehad.