De Brusselse Assita Kanko zal binnenkort op een N-VA-lijst staan. Dat brengt De Standaard. Kanko is bekend als vrouwenrechtenactiviste en was voorheen tevens politiek actief bij de MR. Het is niet de eerste allochtone vrouwenrechtenactiviste die men bij de N-VA binnenhaalt. Ook Darya Safai (N-VA) legde recent een gelijkaardig parcours af. Beide vrouwenrechtenactivistes staan bekend omwille van hun islamkritische benaderingen en het aanklagen van onder meer vrouwenbesnijdenissen.

Kanko, nochtans jarenlang actief voor de MR, maakt de overstap naar de N-VA. “De waarden van de Verlichting zijn in Europa in gevaar”, zegt Kanko in De Standaard. “Want mijn verhaal over integratie, emancipatie en de vrijheid van denken, dat is ook het verhaal van de N-VA. De enige partij die de waarden van de Verlichting echt verdedigt”, zo voegt de activiste met wortels in Burkina Faso eraan toe in een video op Twitter.

Kanko: “Ja, ik ben nu een Vlaams-nationaliste”

Kanko nam begin dit jaar nog afscheid van de actieve politiek. In oktober kwam ze dan ook niet op tijdens de lokale verkiezingen. De Brusselse ging zich toeleggen op Polin – een initiatief die meer vrouwen in de politiek moest krijgen – en een boek over topvrouwen. Maar dat middenveldwerk bleek toch niet voldoende om Kanko voldoende geboeid te houden. “Ik heb de tijd genomen en zeer intens kunnen ervaren dat ik geen toeschouwer wil zijn. Ik wil in het debat zelf staan.”

Het VN-Migratiepact van Marrakesh, de reden waarom de N-VA afgelopen weekend moest opstappen uit de regering, blijkt ook een doorn in het oog van de bekende Brusselse. “Het pact is windowdressing”, zo getuigt de klassieke feministe ten aanzien van De Standaard. Volgens haar is de N-VA ook niet tegen verstandige, evenwichtige migratie. “Maar als land hebben we een bepaalde capaciteit die we aankunnen. De N-VA staat voor georganiseerde migratie, en geslaagde integratie.” Ook kan Kanko zich goed vinden in ‘het DNA’ van de N-VA: “Ik ben een voorstander van het confederalisme, omdat het efficiënter is. En ja: ik ben nu een Vlaams-nationaliste.”

Kanko kwam in 2004 naar België. Ze werd in 1980 geboren in Burkina Faso en werd op jonge leeftijd zelf een slachtoffer van genitale verminking. Vrouwenbesnijdenis is een gebruik dat in aantal rigide moslimgemeenschappen wordt uitgevoerd, onder andere in Afrika. De komst van het Brussels ‘wit konijn’ kan de N-VA goed gebruiken. De partij wil immers graag doorbreken in Brussel en Kanko geniet veel media-aandacht. Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) kondigde tevens eerder dit najaar aan om na mei te stoppen met de politiek.