, zo heet de nieuwe, heftige advertentie-campagne van de linksprogressieve vzw Artsen zonder Grenzen. Maar niet iedereen is tevreden over de toon van de campagne. Volgens critici impliceert de ngo dat wie geen centen doneert, de vele gruwelijkheden in de wereld waarrond AzG werkt, goedkeurt. “Als u het normaal vindt dat een 11-jarig meisje in een brandend huis wordt gegooid waar ze net haar familie heeft zien afslachten […] en u dan zegt: ‘ja, en dan? Is dat mijn probleem of zo?’ […], is het normaal dat u ons niet steunt”, zo klinkt het in één van de harde radiospots.

De pro-migratie-ngo Artsen Zonder Grenzen is op zoek naar nieuwe middelen. Net voor de feestdagen is men een grootschalige campagne gestart om meer donaties op te halen. Getuigenissen over verschrikkelijke gebeurtenissen in derdewereldlanden gecombineerd met de vraag “Vind je dat normaal?” moeten mensen aanzetten om meer geld te geven aan Artsen zonder Grenzen. Maar de organisatie wil naar eigen zeggen ook het debat aanzwengelen. “Muren en grenzen verspreiden zich als griep. […] Onverschilligheid is een ziekte. Samen kunnen we de epidemie stoppen”, zo luidt het.

Artsen Zonder Grenzen: “Niet bedoeling om mensen die niet te doneren schuldig te doen voelen”

De nieuwe campagne van Artsen Zonder Grenzen werd op 6 december gestart. In Brussel trok men decontaminatiepakken aan om de Brusselaars te wijzen op hun eventuele apathie. “Het is ver gekomen. […] Ik heb de indruk dat het nu het moment is om te zeggen: ‘Hey, halt, waar gaan we naartoe?”, zo liet AZG-directeur Marc Biot optekenen voor de camera van BRUZZ. “Wij zien haatzaaierij op de social media opkomen en opborrelen. Tegen de vreemdelingen, mensen die dan maar ‘daar’ moeten blijven en sterven. Je moet weten dat er ‘daar’ heel veel landen zijn met geen voorzieningen om deftige gezondheidszorg aan te bieden aan mensen die ziek zijn, aan vrouwen die zwanger zijn… En wij zien meer en meer mensen die daar neutraal bij blijven.”

Artsen Zonder Grenzen wil de komende weken door het hele land trekken om voorbijgangers aan te klampen en hun ‘onverschilligheid’ te testen. In een reactie aan SCEPTR verduidelijkt AzG-woordvoerster Delphine Van Durme het opzet. “Uiteraard is het niet de bedoeling om mensen die niet doneren het gevoel te geven dat ze [gruwel in de derde wereld] goedkeuren. We weten dat niet iedereen die geen donaties maakt onverschillig is [ten aanzien van leed]”, aldus Van Durme. “Wel willen we natuurlijk naar buiten komen met een straffe campagne. Net hierdoor willen we een debat aanzwengelen. Dit tegen de heersende trend van onverschilligheid.”

(Lees verder onder de tweet.)

Eerder deze maand stopte de ngo Artsen Zonder Grenzen met het inzetten van hun reddingsschip de ‘Aquarius’ op de Middellandse Zee. Ze visten er bootmigranten mee op om in Italië af te zetten. De Italiaanse overheid verbood dit echter en het Openbaar Ministerie in Sicilië startte een onderzoek naar AzG inzake mensensmokkel en het ‘redden’ van migranten die in feite niet in gevaar waren. Beppe Grillo, leider van de momenteel regerende Vijfsterrenbeweging, riep toen op tot een “onmiddellijke stop van de zeetaxidienst”. Even hiervoor kwam AzG nog onder vuur te liggen in het kader van ‘Oxfamgate’. Meerdere AzG-medewerkers zouden immers tijdens missies in Afrika medicatie geruild hebben voor seks.