Vandaag wordt het erop of eronder voor de nieuwe ‘Bourgondische coalitie’ van burgemeester Bart De Wever (N-VA). De Antwerpse socialisten van de sp.a stemmen vandaag over het bestuursakkoord dat zij sloten met N-VA en Open Vld. Antwerps sp.a-lid Güler Turan roept alvast op om tegen te stemmen. “De hele sfeer is zeer repressief, niet verbindend en niet progressief.” Dat meldt VRT NWS. Opmerkelijk: Turan kreeg een post als schepen aangeboden, maar gaat daar niet op in.

“Ik heb op de televisie vernomen dat er een bestuursakkoord is”, zegt Turan. “Achteraf kreeg ik de tekst en ik heb die ernstig gelezen, samen met een aantal militanten. De hele sfeer is zeer repressief, niet verbindend en niet progressief.” Haar partij heeft volgens haar wel wat goede elementen in de wacht kunnen slepen, “maar er staan heel veel zaken in die het bestuursakkoord wat mij betreft niet sociaal maken”, klinkt het. “Dit is voor mij onaanvaardbaar. Ik wil de militanten oproepen om morgen tegen dat akkoord te stemmen.”

Over de gevolgen hiervan voor haar persoonlijk binnen de Antwerpse sp.a wil ze nog niet vooruitlopen. “Als de leden het bestuursakkoord goedkeuren, dan zal ik zien wat de consequenties voor mij zullen zijn”, klinkt het. “Ik ga mij daar nu nog niet over uitspreken, maar ik heb vertrouwen in onze militanten.” Hoe dan ook zal Turan geen schepen worden.  “Ik heb het ambt aangeboden gekregen en geweigerd met dit bestuursakkoord”

Güler Turan

Güler Turan neemt een belangrijke positie in binnen de Antwerpse sp.a. Al tien jaar zit ze voor die partij in de gemeenteraad en ze was twee jaar schepen onder Patrick Janssens (sp.a), de vorige burgemeester. Daarnaast is ze ook actief in de nationale politiek. Turan zetelt voor sp.a al negen jaar in het Vlaams Parlement en is sedert 2014 deelstaatsenator.

Turan behoort tot het iets rodere deel van de partij. Op Twitter was ze steeds hard voor de regering-Michel en verzet ze zich tegen de rechtse tendensen binnen N-VA. Pittig detail: ze is echter zelf niet onbekend bij extreemrechts. Bij de Antwerpse afdeling van de Grijze Wolven, een ultranationalistische Turkse organisatie, komt ze vaak over de vloer.

(Lees verder onder de tweet.)

De ‘grote verbinding’

Vrijdag stelden de Vlaams-nationalisten, socialisten en liberalen hun Antwerps bestuursakkoord voor. Onder de titel ‘De grote verbinding’ willen de drie partijen van Antwerpen “de meest leefbare stad” maken. Zowel N-VA als sp.a deden ‘symbolische’ toegevingen. Zo blijft het neutraliteitsgebod aan het Antwerpse loket van toepassing, maar zal De Wever wel praktijktesten moeten uitvoeren tegen discriminatie.

(Lees verder onder de tweet.)

Zoals verwacht zorgt die ‘grote verbinding’ tussen N-VA en sp.a voor heel wat commotie bij sommige delen van de achterban, vooral dan in het progressieve kamp. De beweging ‘Wij zijn socialisten’, die binnen de sp.a voor een linksere koers pleit, riep “alle Antwerpse sp.a-leden op om massaal aanwezig te zijn op de Algemene Vergadering van 22 december om tegen het akkoord met N-VA te stemmen”. “Socialisten werken niet samen met extreemrechtse VOKA-vrienden die de bevolking verdelen, de arbeider uitpersen en bovendien een antisociaal beleid met racistische trekjes voeren”, klonk het.