Hoewel de socialisten – als gevolg van de bitse N-VA-campagne tegen het Marrakesh-pact – kregen af te rekenen met interne weerstand, zoeken ze nog steeds met N-VA en Open Vld naar een bestuursakkoord in Antwerpen. In de komende dagen zou het volgens de Gazet van Antwerpen erop of eronder zijn voor de zogenaamde ‘Bourgondische coalitie’. Zo zouden de onderhandelaars de bespreking van de neteligste hoofdstukken aanvatten. 

Enkele dagen geleden was sp.a-verkozene Hicham El Mzairh duidelijk: veel zin in een samenwerking met de N-VA had hij niet. “Tot nader order ben ik loyaal aan mijn partij. Maar ik moet toegeven dat ik veel zin heb om voor de oppositie te kiezen. Ik verwacht een goede uitleg van sp.a”, liet hij eerder deze week in Het Laatste Nieuws optekenen. Op Twitter was El Mzair minder beleefd en verwees hij naar de N-VA in termen van “het vuilnis”

Intern gemor of niet, sp.a-onderhandelaars Yasmine Kherbache, Tom Meeuws en Jinnih Beels onderhandelen (voorlopig) nog verder met N-VA en Open Vld. Wel zouden de onderhandelingen vandaag een cruciale fase ingaan waaruit zal blijken of de zogenaamde ‘Bourgondische coalitie’ de eindstreep haalt. Bronnen laten de Gazet van Antwerpen weten dat het onder meer over mobiliteit, sociale zaken en diversiteit zal gaan, zaken waar de socialisten en Vlaams-nationalisten duchtig van mening over verschillen.

Afronden voor Kerstmis?

Een van de meest heikele punten betreft het al dan niet verhogen van het aandeel sociale woningen. Terwijl N-VA en Open Vld het aandeel op hetzelfde niveau willen houden, beloofde de sp.a meer sociale woningen bij de verkiezingen. Daarnaast keerden de socialisten zich tegen het neutraliteitsgebod aan het loket. Ook in deze discussie nemen N-VA en Open Vld een (principieel) andere positie in. Op de invulling van de mandaten komt men pas later terug.

Kan Bart De Wever op deze punten evenwel een compromis uit de brand slepen, dan zal volgens de Gazet van Antwerpen de ‘Bourgondische coalitie’ snel tot stand komen. Wel verwachten de betrokken partijen dat ze nog minstens tot Kerstmis onderhandelaren. Van deze deadline liggen de socialisten overigens niet al te hard wakker. Zo willen ze vooral voldoende zaken binnenhalen om de bestuursdeelname later aan hun leden te kunnen verkopen.