In Andalusië, een regio in Spanje, hebben de rechtse partijen een meerderheid behaald in de verkiezingen afgelopen zondag. In het oog sprong vooral de overwinning van Vox, een relatief nieuwe partij die zich uitdrukkelijk rechtsconservatief en Spaans-nationalistisch opstelt. De socialisten waren er 36 jaar aan de macht.

De socialisten van nationaal premier Pedro Sánchez (PSOE) zijn nog steeds de grootste partij in Andalusië, maar hebben een flinke en historische opdoffer moeten incasseren. Zij houden nog slechts 33 zetels (van de 109 in totaal) over. Dit tegenover 47 voor zondag.

Andalusië trekpleister voor migratie en werkloosheid

Vox werd nog maar 5 jaar geleden gesticht door voormalige PP-leden, maar is uitgesproken rechts. De partij ageert tegen illegale migratie en de Catalaanse afscheidingsstrijd. Men peilde dat Vox slechts 5 zetels zou halen, maar dat werden er 12. De conservatieven van de Parti Popular (PP) scoorden 26 zetels en de centrumrechtse Ciudadanos kon 21 zetels binnenhalen. Samen kunnen ze een rechtse hervormingsregering vormen.

Ondanks dat de socialisten sinds 1983 onafgebroken aan de macht zijn in de deelstaat, is de werkloosheid er zeer hoog. Bovendien raakten de twee PSOE-oud-presidenten van de regio verwikkeld in een schandaalonderzoek. Spanje, en specifiek Andalusië, is op de koop toe de afgelopen maanden dé populaire toegangsweg in Europa geworden voor illegale migranten afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten. In Italië is namelijk een rechtse, migratiekritische regering aan de macht en organiseert men in samenwerking met Libië al langer pushbacks. De Griekse toegangsweg is dan weer nagenoeg afgesloten na een EU-deal met Turks president Recep Erdogan.