De Amerikaanse senator Lindsey Graham (Rep.) suggereerde op maandag dat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) de Amerikaanse troepen uit Syrië vertraagd zal terugtrekken. Graham was een van de personen die aangaven bezorgd te zijn over de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken.

De Republikeinse senator Lindsey Graham gaf eerder te kennen ongerust te zijn over de plannen van president Donald Trump (Rep.) om alle 2.000 Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Volgens Graham zou de terugtrekking ertoe kunnen leiden dat de Islamitische Staat zich herstelt. Ook zou de terugtrekking een verraad betekenen tegenover de Koerdische bondgenoten van de VS en Iran versterken, aldus Graham.

Drie garanties

Graham is een invloedrijke stem binnen de Republikeinse Partij inzake buitenlandse politiek. De senator zei dat hij Trump zou vragen om de terugtrekking van de troepen te vertragen. Na afloop van dat gesprek liet Graham verstaan dat hij optimistischer was. “We spraken over Syrië. Hij vertelde me enkele dingen die ik niet wist en die me een stuk beter deden voelen over waar we naartoe gaan in Syrië”, zei Graham.

“We hebben nog altijd enkele meningsverschillen, maar ik zal u vertellen dat de president lang en hard nadenkt over Syrië. Over hoe we onze troepen moeten terugtrekken, maar tegelijkertijd onze nationale veiligheidsbelangen kunnen bereiken”, zei de senator.

Op de vraag of Trump een vertraging van de terugtrekking had overwogen antwoordde Graham: “Ik denk dat de president erg toegewijd is om ervoor te zorgen dat wanneer wij Syrië verlaten, ISIS helemaal verslagen is. […] Ik denk dat de president samen met zijn generaals met een plan op de proppen is gekomen dat steek houdt.”

Later tweette Graham dat Trump ervoor zou zorgen dat de terugtrekking uit Syrië ervoor zou zorgen dat “IS permanent wordt vernietigd, Iran het vacuüm niet opvult en onze Koerdische bondgenoten beschermd worden”.