De Amerikaanse Senaat heeft gestemd om de militaire steun van de VS voor de Oorlog in Jemen te beëindigen. Ook is gestemd om de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman van de moord op Jamal Khashoggi te beschuldigen. De twee maatregelen zijn ook meteen een terechtwijzing van president Donald Trump. Er heerst veel ongenoegen over zijn nauwe banden met Saoedi-Arabië. De stemming is evenwel grotendeels symbolisch omdat het weinig waarschijnlijk is dat de maatregel door het Huis van Afgevaardigden geraakt.

De Amerikaanse Senaat stemde met 56 voor en 41 tegen om de Amerikaanse militaire steun voor de Saoedi’s in de Burgeroorlog van Jemen te beëindigen. De stemming is historisch omdat de Senaat voor het eerst een beroep deed op de ‘War Powers Resolution’ van 1973 om de macht van de president – inzake oorlogsvoering – te beteugelen.

Symbolische stemming

De regering van president Donald Trump heeft hard gelobbyd om de maatregel tegen te houden. De resolutie werd doorgeduwd door de linkse senator en voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders. De maatregel genoot ook de steun aan Republikeinse kant.

“Vandaag vertellen we het despotisch regime in Saoedi-Arabië dat we niet langer deel zullen uitmaken van hun militaire avonturisme”, aldus Sanders. “De ‘War Powers Act’ is 45 jaar geleden aangenomen. Vandaag gaan we voor het eerst verder met het gebruik van die wetgeving en vertellen we de president van de Verenigde Staten dat de constitutionele verantwoordelijkheid voor het voeren van oorlog bij het Amerikaanse Congres ligt, niet bij het Witte Huis.”

De stemming is evenwel grotendeels symbolisch omdat de resolutie nu langs het Huis van Afgevaardigden moet passeren. Tot nog toe werden alle pogingen tot wetgeving met het doel de Saoedi’s te berispen daar geblokkeerd.

Moord op Khashoggi

Onmiddellijk na de stemming over Jemen werd een andere resolutie goedgekeurd die de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de schuld geeft van de moord op Jamal Khashoggi en erop aandringt dat Saoedi-Arabië iedereen verantwoordelijk houdt voor zijn dood.

Er heerst veel ongenoegen over de nauwe banden tussen de regering van president Donald Trump en Saoedi-Arabië. De moord op journalist Jamal Khashoggi en de humanitaire crisis in Jemen – meer dan 85.000 kinderen stierven er als gevolg van hongersnood – waren de spreekwoordelijke druppels die ook veel Republikeinen overstag deden gaan.