De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis neemt ontslag uit zijn functie. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië lijkt de spreekwoordelijke druppel te zijn geweest. In zijn ontslagbrief aan president Donald Trump benadrukt Mattis het belang van Amerikaanse bondgenoten en de NAVO in het bijzonder. Ook benadrukt hij de noodzaak om vastberaden en ondubbelzinnig” te zijn tegenover China en Rusland. “Omdat je recht hebt op een Defensieminister waarvan de standpunten beter zijn afgestemd op die van jou over deze en andere onderwerpen, geloof ik dat het correct is dat ik aftreed uit mijn functie”, schrijft Mattis.

Jim ‘Mad Dog’ Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, neemt ontslag uit zijn functie. Zijn ontslag volgt op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om abrupt Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Trump zou ook de terugkeer van de helft van de 14.000 troepen in Afghanistan hebben bevolen. Mattis zou Trump hebben geprobeerd te overtuigen om de terugtrekking van de troepen uit Syrië geleidelijk te laten gebeuren. Ook zou Mattis gewild hebben dat een honderdtal troepen alsnog in Syrië bleven. Die bezwaren zouden op een koude steen gevallen zijn.

Terugtrekking troepen uit Syrië

Mattis zal tot 28 februari aanblijven. Dit om een opvolger de kans te geven om door de Senaat benoemd en bevestigd te worden. In zijn ontslagbrief, die geen woorden van lof biedt voor Trump, benadrukt Mattis het belang van Amerikaanse bondgenoten en de NAVO in het bijzonder. Ook benadrukt hij de noodzaak om vastberaden en ondubbelzinnig” te zijn tegenover China en Rusland.

“Een van de kernovertuigingen die ik altijd al heb onderschreven is dat onze kracht als natie onlosmakelijk verbonden is met de kracht van ons unieke en uitgebreide systeem van allianties en partnerschappen”, schrijft Mattis. “Hoewel de VS de onmisbare natie in de vrije wereld blijft, kunnen we onze belangen niet beschermen of die rol niet effectief dienen zonder sterke allianties te onderhouden en respect te tonen voor die bondgenoten.”

“Ik ben eveneens van mening dat we vastberaden en ondubbelzinnig moeten zijn in onze benadering van die landen waarvan de strategische belangen in toenemende mate in conflict komen met de onze”, klinkt het. Mattis verwijst daarbij voornamelijk naar China en Rusland.

“Correct dat ik aftreed uit mijn functie”

“Mijn opvattingen over het met respect behandelen van bondgenoten en ook duidelijk zijn over zowel kwaadwillende actoren als strategische concurrenten worden geïnformeerd door meer dan vier decennia van onderdompeling in deze kwesties”, aldus Mattis.

Mattis maakt tot slot duidelijk dat hij niet langer gelooft dat Trump zijn opvattingen deelt: “Omdat je recht hebt op een Defensieminister waarvan de standpunten beter zijn afgestemd op die van jou over deze en andere onderwerpen, geloof ik dat het correct is dat ik aftreed uit mijn functie.”