Momenteel hoort de Kamer van Volksvertegenwoordigers zes experts over het pact van Marrakech’ of formeel het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration‘. Jean-Luc Bodson, de ambassadeur die het pact voor België onderhandelde, mocht vooraf het onderhandelingsproces uit de doeken doen. Opmerkelijk: Bodson haalde zeer duidelijk aan dat regeringspartij N-VA tijdens de totstandkoming van het pact niet aan de alarmbellen trok. “We hebben nooit het signaal gekregen dat er een probleem is”, citeert De Standaard de ambassadeur.

Ambassadeur Bodson trachtte in de Kamer duidelijk te maken dat hij conform de politieke wensen van België optrad. Deze politieke wensen werden op drie vergaderingen vastgelegd waarvoor alle betrokken ministers en vicepremiers waren uitgenodigd. “Het besluit van de laatste vergadering, op 12 september, was dat we een evenwichtige tekst hebben, die rekening houdt met de gevoeligheden”, klonk het. “Er werd toen ook besloten dat de tekst goedgekeurd zou worden in december”.

Daarnaast haalde Bodson aan dat er informeel veel overleg plaatsvond met onder meer het kabinet-Francken. “Ik heb daar bewijzen van. Van de CoorMulti worden notulen gemaakt. Die worden naar alle betrokkenen gestuurd en kunnen altijd door iemand van de regering naar een hoger niveau getild worden voor discussie. Dat is nooit gebeurd“, verklaarde hij in de Kamer. Tevens zijn volgens de ambassadeur “alle punten die België belangrijk vond […] uiteindelijk in het pact terecht gekomen”.

N-VA-Fractieleider Peter De Roover wierp Bodson volgens VRT NWS een bloemetje toe. “U heeft als diplomaat een uitstekend parcours gereden, binnen de context van de diplomatieke besprekingen”, klonk het. “Ik zou u willen kunnen aanstellen tot mondiale en definitieve interpretator van de teksten, dan zouden we toch redelijk gerust gesteld zijn. Maar ik vrees dat er anderen zullen moeten oordelen over de betekenis van de teksten en dat is het probleem.”

VN-migratiepact: Op weg naar Marrakech, of de val van de regering-Michel?

De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakech’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstond er een patstelling zonder eenvoudige uitweg. Kenmerkend voor deze heikele situatie werden er aan De Standaard en Le Soir documenten gelekt waaruit blijkt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), niet al te alert reageerden op het migratiepact. Tevens merkte minister van Justitie, Koen Geens, zondag nog op dat – ook al reist premier Michel niet naar Marrakech af – een rechter zich aan het VN-Migratiepact kan spiegelen.

Daarnaast voert de linkse oppositie de druk op de regering op. Zo legden ze twee resoluties neer die de premier oproepen om naar Marrakech af te reizen en zijn goedkeuring te verlenen. Groen en co staan evenwel, in het geval de meerderheidspartijen er tegen donderdag niet in slagen om een akkoord te bereiken, te popelen om Open Vld, CD&V en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. Komt het tot een dergelijk scenario, dan denkt N-VA-fractieleider Peter De Roover“dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeerde BELGA eerder de N-VA-fractieleider.

Bovendien lieten zaterdag verschillende meerderheidsbronnen aan VRT NWS weten dat volgens hun een val van de regering “onvermijdelijk” isCharles Michel (MR) zal moeten “toveren” klonk het bij een belangrijke N-VA-bron. Tevens merkt men op dat Michel vrijdag geen ministerraad bij elkaar durfde te roepen omdat de regering anders zou zijn gevallen. Wel heeft Michel achter de schermen al verschillende contacten gehad.