Antwerpen is afgelopen nacht alweer het tafereel geweest van brutale misdaad. Op De Bredabaan te Merksem werd rondstreeks 01u00 een molotovcocktail gegooid naar een wagen, en omstreeks hetzelfde tijdstip ging een explosief af in een rijwoning in Wilrijk, in de Lucas Henninckstraat. Dat brengt Het Laatste Nieuws. In Antwerpen woedt al maanden een gewelddadige oorlog tussen Marokkaanse drugsbendes, maar of dit conflict iets met de rijwoningaanslag te maken heeft, moet nog blijken. De aanslag op de wagen zou gaan om een vete tussen zaakvoerders.

De slachtoffers in de rijwoning zijn drie leden van een Turkse familie. “In het huis woont een gescheiden vrouw met haar volwassen zoon en dochter. Zij zijn erg aangedaan. Wat er gebeurd is, is voor hen onbegrijpelijk. Het kan geen gasexplosie zijn, want er is geen gas in huis”, zo liet de buurman weten in Het Laatste Nieuws, die al snel ging helpen. “Wij hebben net voor de ontploffing wel een auto voor de woning zien passeren. […] De familie kan zelf niet bedenken wie het op hen zou gemunt kunnen hebben.”

Aanvallen allicht los van elkaar

Ontwmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse om de ontploffing verder te onderzoeken. De woning vatte geen vuur, en er waren gelukkig ook geen gewonden. De explosie was wel zo krachtig dat de ramen aan de voor- én achterkant van het huis naar buiten werden geblazen. De brokstukken vlogen tot op straat en beschadigden verschillende wagens die geparkeerd stonden. Allicht werd een explosief projectiel in het huis naar binnen gegooid op de eerste verdieping. “De recherche van de lokale politie Antwerpen voert het onderzoek”, zo stelt politiewoordvoerder Wouter Bruyns nog karig in HLN. “Wij bieden de familie slachtofferhulp aan. De drie bewoners krijgen elders onderdak want het pand is voorlopig onbewoonbaar.”

Ongeveer tegelijk met de aanslag in de Lucas Henninckstraat brandde een wagen uit in Merksem. Dit ten gevolge van een brandbom die tegen de wagen werd gegooid. Hier vermoedt men het werk van een concurrerende kapper waarmee de auto-eigenaar in kwestie – ook een barbier – al een poos onenigheid mee heeft. De twee aanvallen zouden dus los van elkaar staan.

Mocro-oorlog

Wat betreft de eerste aanslag denkt men aan de Mocro-oorlog, maar hiervoor zoekt men nog aanwijzingen. Deze gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu al maanden en zelfs jaren. Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene drugshandel.

Eerder bleek tevens dat de Mocromaffia hecht verweven is met verschillende islamitische gebedshuizen. Maar het milieu heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar men leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen. Afgelopen zomer werden zelfs meermaals handgranaten gegooid naar gebouwenBegin deze maand werd in het kader van de Mocro-oorlog nog de wagen van de zus van vermoorde drugscrimineel Samir El Bartali opgeblazen.

ADVERTENTIE