“Als Charles Michel de steun wil van de N-VA, dan zal hij onze marionet zijn.” Dat zei voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag in interviews met de Franstalige kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique volgens HLN. Als Michel daar niet mee kan leven, dan moet de premier maar zijn conclusies trekken: vervroegde verkiezingen of een verbreding van de ‘Marrakeshcoalitie’ met partijen die het migratiepact steunden.

In het interview met La Dernière Heure speelt de gewezen vicepremier het hard ten aanzien van de regering-Michel II. Als Charles Michel per se de steun wilt van N-VA, dan zullen ze daarvoor een prijs moeten betalen. “In de regering zijn we bereid om een compromis te zoeken, maar in de oppositie interesseren compromissen ons niet”, zo zegt hij. “Wij willen 100% ons programma uitvoeren.”

Volgens Jambon gaat Michel “niets winnen in deze zaak.” Volgens hem moet hij ofwel vervroegde verkiezingen uitschrijven, ofwel zijn regeringscoalitie uitbreiden. “Ik heb gezien dat hij een twee derde meerderheid in het parlement heeft behaald om te stemmen over het pact van de VN en over zijn aanwezigheid op de top in Marrakesh. Na dat grote vriendschappelijke feest is een grote ‘Marrakesh-coalitie’ misschien mogelijk.” De linkse oppositie liet echter vorig weekend al weten dat het niet staat te springen om de minderheidsregering te depanneren.

Overigens kwam Jambon in de interviews ook nog terug op de uitspraken van Theo Francken (N-VA). De voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie stelde dat N-VA enkel opnieuw in een coalitie met de MR zou stappen als België uit het VN-migratiepact treedt. Jambon heeft begrip voor die uitspraak, maar geeft niettemin te kennen dat het voorbarig is om zich vandaag zo uit te drukken. “We gaan van het pact niet de grootste inzet maken van regeringsonderhandelingen”

N-VA drijft de prijs op

Met het recentste interview van Jambon drijft de N-VA haar onderhandelingspositie nog maar eens op. De regering-Michel II zit in een positie van zwakte en dat lijkt men bij de Vlaams-nationalisten te beseffen. “Als hij [Charles Michel] steun van de N-VA onderhandelt, dan zal hij onze marionet zijn. Maar als hij steun van de PS onderhandelt, dan zal hij de marionet van de PS zijn”, stelde Jambon.

Partijvoorzitter van de N-VA Bart De Wever gaf in De Afspraak op vrijdag al aan dat men Michel vaak verweet zijn marionet te zijn, maar dat dit nu in feite openlijk het geval was. Zijn partij is bereid om te kijken wat nog kan gerealiseerd worden in samenwerking met ‘oranje-blauw’. Maar “voert men Marrakesh-beleid dan moet men mij niets vragen”, aldus De Wever.

Jan Jambon verklaarde vrijdag dan weer dat men eventueel bereid is om de begroting en het Zomerakkoord te steunen, maar enkel als er niet aan het reeds gemaakte compromis gesleuteld wordt. Het compromis zit in het hele pakket. Als ze daar aan beginnen morrelen, kunnen wij ons fiat niet geven.”

Op vriendschappelijke voet

Opmerkelijk: ondanks de vechtscheiding tussen N-VA en Michel II staat Jan Jambon nog steeds op erg vriendschappelijke voet met de premier. “We hebben nog met elkaar gebeld afgelopen zondag en maandag”, zo zei Jambon in het interview. “Onze relatie blijft amicaal, want na vier en een half jaar in deze regering heeft dat een band tussen ons gecreëerd.” Maar echte vrienden zijn ze niet geworden. “Ik ben heel beperkt op vlak van vriendschap. Ik heb geen twintig vrienden. Charles en ik zijn ‘close’, er is groot wederzijds respect”, aldus de voormalige vicepremier.

ADVERTENTIE