De sociale onrust bij Bpost – die vorige maand nog eens in de verf werd gezet door een geplande stakingsweek, maar ook wilde stakingen – is voorlopig voorbij. De aangeklaagde hoge werkdruk en het tekort aan personeel wordt betantwoord met 1.000 extra aanwervingen, waarvan een deel al aan de slag is. Financieel zal het er ook beter gaan uitzien voor Bpost-werknemers. Dat brengt VRT NWS.

De vakbonden en de directie bij Bpost hebben een akkoord. Met een dertiende maand en meer vakantiedagen moet de job van postbode aantrekkelijker worden, zo luidt het. De 1.000 extra mankrachten moeten dan weer de werkdruk verlagen.

https://twitter.com/debackerphil/status/1075847518817263623?s=21

Meerkost bij Bpost per jaar 20 of 70 miljoen euro?

Ondanks dat de bonden vroegen om nét op meer openingen te maken, moet ook het nieuwe loonpakket meer mensen warm maken voor de job van postbode. “Dat gaan we doen door de postbodes een volledige 13e maand te geven en extra vakantiedagen. Daarnaast komt er een loopbaantraject met duidelijke vooruitzichten voor de evolutie van het salarispakket, wat er vroeger niet was”, zo licht Bpost-CEO Koen Van Gerven toe aan VRT NWS. “Wij gaan zo jonge mensen aantrekken en de bestaande werknemers beter kunnen behouden.”

De 1.000 werknemers moeten dan weer de werkdruk verlagen. “Een groot deel daarvan is al aan de slag, om de piek van de eindejaarsperiode op te vangen. Bpost verstuurt nu elke dag 420.000 pakjes”, aldus nog Van Gerven.

De extra kost van dat alles zou volgens van Gerven meevallen en rond de 20 miljoen euro extra per jaar bedragen. Nochtans hadden analisten een meerkost van meer dan 70 miljoen ingeschat. Bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) reageerde via Twitter tevreden op het sociaal akkoord.