Afgelopen zondag vond de ‘Mars Tegen Marrakesh’ plaats. Het initiatief van verschillende rechtse jeugdgroepen zoals KVHV, NSV! en Schild & Vrienden trok meer dan 6.000 aanwezigen aan. Net na de betoging schopten enkele tientallen hooligans echter keet. De politie zette het waterkanon en traangas in, maar een undercovervideo die deze nacht werd opgeladen op Facebook impliceert een grote ijverigheid bij de Brusselse politie en hardhandige orders van bovenaf. “Nu mogen we er op kloppen”, klinkt het. Het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) ontkent echter deze orders via Het Laatste Nieuws.

Gisteren vond een grootschalige betoging plaats tegen het VN-Migratiepact van Marrakesh, een internationale overeenkomst die onder meer gezinshereniging wil faciliteren en migratie wil reguleren. De politie telde officieel 5.500 deelnemers aan het Schumanplein, maar liet hierbij weten dat er nog vele betogers bij arriveerden, waardoor schattingen tussen de 6.000 en de 7.000 betogers landden. De betoging zelf verliep zonder incidenten, maar na de officiële afloop zochten hooligans al snel heibel. 97 mensen werden opgepakt, waarvan 6 gerechtelijk. De organisatoren distantieerden zich snel en duidelijk, maar een opgedoken ‘undercover’-video duidt op een politie die hardhandige orders kreeg van bovenaf. “Ze willen zo veel mogelijk volk in de bak”, zo vertelt een agent. Dit is te horen in een in het geniep gefilmde video die door Dries Van Langenhove (S&V), een van de mede-organisatoren van de Mars Tegen Marrakesh, op Facebook werd opgeladen.

BEWIJS: Rellen waren opgezet spel door burgemeester

BEWIJS: Brusselse oproerpolitie geeft toe dat burgemeester Close hen heeft opgedragen om "er op te kloppen" en "zo veel mogelijk arrestaties" uit te voeren. Ik ben benieuwd of de media dit zullen brengen. DEEL dit filmpje. De waarheid heeft haar rechten!

Publiée par Dries Van Langenhove sur Dimanche 16 décembre 2018

Jullie komen, en ineens mogen we er op kloppen!” 

“Ze willen zoveel mogelijk volk in de bak. Iedereen die nat is, of een vlag vast heeft… Ze willen zoveel mogelijk arrestaties”, zo vertelt een agent tegen enkele betogers die vragen waarom dat dan ook niet gebeurt bij de extreemlinkse tegenbetoging, die slechts 1.000 aanwezigen aantrok. “Voila, graag, he. Graag, he. Maar dat is nu al misschien dertien jaar waarbij we altijd aan de kant moeten staan en jullie komen, en we mogen er op kloppen.” 

Het kabinet van burgemeester Close (PS), die de leiding heeft over de politie, ontkende aantijgingen inzake buitensporig of hardhandig optreden via Het Laatste Nieuws. Bij die krant was men er echter snel bij om – nog voor de formele ontkenning vanwege Close – de video te relativeren. Dit ondanks de “mogen er op kloppen”-uitingen. “De politie kreeg dus de opdracht zo veel mogelijk relschoppers op te pakken“, beschrijft HLN de geheim opgenomen video. “Dat is iets heel anders dan de conclusie die Van Langenhove trekt.”

Andere beelden, van onder meer Ruptly, tonen agenten die op betogers slaan zonder ogenschijnlijke aanleiding.

(Lees verder onder de video.)

Organisatoren Mars tegen Marrakesh ruimen op na betoging

Dat de betoging tevens een vreedzame kant had, toonde ook het opruiminitiatief van de organisatoren. Allerlei blikjes, zwerfafval en dergelijke meer werden – terwijl rellen aan het Berlaymontgebouw plaatsvonden – opgeruimd door de organisatoren van de ‘Mars Tegen Marrakesh’. Men vulde hierbij meerdere vuilniszakken op. “Na de Mars tegen Marrakesh stak ik samen met een heleboel vrijwilligers mijn handen uit de mouwen om het plein en de omliggende straten schoon te maken”, zo tweet Van Langenhove.

(Lees verder onder de tweet.)

Vorig jaar in november vonden er nog verschillende rellen plaats in Brussel waarbij de politie en de Brusselse overheid werden bekritiseerd omwille van een te laks optreden. Toen Marokkaanse jongeren Brussel op stelten zetten na de WK-kwalificatie van de Marokkaanse voetbalploeg, zat de officier van wacht thuis. Honderden relschoppers vernielden straatmeubilair en plunderden allerlei winkels. Enkele dagen hierna vonden er opnieuw hevige rellen en plunderingen plaats tijdens een “Libérez l’Afrique”-betoging waar vooral Afrikanen aan deelnamen.