Nasrdin Dchar is een Nederlandse acteur van Marokkaanse afkomst. De ‘BN’ heeft echter bakken kritiek op zijn nek gehaald naar aanleiding van een foto op Instagram. Daar deelde hij een foto van zichzelf naast zijn versierde kerstboom die hij thuis heeft, samen met het bijschrijft ‘I ❤ Christmas’. Maar volgens allerlei radicale moslims is zoiets onaanvaardbaar en die lieten massaal hun ongenoegen weten aan de hand van beledigingen en haattaal. Dat brengt onder andere De Telegraaf.

Dchar is een gelouterd acteur in Nederland. In 2011 won hij nog een ‘Gouden Kalf’ voor zijn rol in de film ‘Rabat’. Maar niet iedereen blijkt fan. De acteur – die zichzelf nochtans expliciet identificeert als moslim – trok de toorn van vele radicale moslims aan op sociale media nadat Dchar zich positief uitliet over Kerstmis en Sinterklaas.

Dchar na kritiek mede-moslims: “Ik ben moslim, maar ik heb van kleins af aan ook een liefde voor de kerstperiode”

Intussen zijn de commentaren op de oorspronkelijke Instagrampost, die inmiddels meer dan 9.000 ‘vind-ik-leuks’ ontving, uitgeschakeld. Maar hiervoor regende het verwijten. Islamitische volgers van Dchar vonden het onaanvaardbaar dat de acteur zelfs nog maar een kerstboom in huis haalde, laat staan een positieve bericht publiceerde over Kerstmis en Sinterklaas, beide christelijke feesten van oorsprong. De acteur kreeg reacties binnen zoals het volgende: “Wie een volk nadoet, behoort tot hen. Als je meedoet met het aanbidden van een andere God of religie bega je afgoderij en heb je jezelf buiten het geloof gezet. Je bent dan dus geen moslim meer.” En dit was nog een van de nettere reacties, zo brengt RTL Nieuws.

Een screenshot van een de haatreacties op het Instagramprofiel van Nasdrin Dchar
Een van de haatreacties op het Instagramprofiel van Nasdrin Dchar

In een tweede Instagrampost – waarin Dchar zijn standpunt verdedigt – zijn evenzeer haatdragende reacties te vinden, maar ook veel steunbetuigingen. “Ik ben moslim. Ik geloof in God. Ik geloof dat de profeet Mohammed (vrede zij met hem) zijn boodschapper is. Ik vast. Ik geef aalmoes”, zo schrijft Dchar in de tweede post. Maar “Ja, ik heb van kleins af aan ook een liefde voor de kerstperiode. De liedjes, de films, het kerststukje, de kaarsen, de kerstboom, de gezelligheid, het samen zijn met familie en vrienden, buiten de kou, binnen de warmte. […] Gisteren postte ik dus die foto met die tekst. En, tot op dit moment snap ik de ophef niet. Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zo iets ergs gedaan dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen. […] Voor alle mensen die gelukkig ook de schoonheid in die post zien: ook bedankt!”