De politie  Westkust hield vorige donderdag maar liefst 92 illegalen aan. Dit gebeurde nabij De Panne, aan de Franse grens bij Adinkerke. Daarbij werden 20 illegalen opgepakt en overgebracht naar een gesloten centrum. De andere 72 stuurde men terug naar Frankrijk. De actie was een samenwerking tussen politiezones Polder, RIHO (Roeselare, Izegem, Hooglede) en de federale politie. Dat melden HLN en metro.

“De controles vonden hoofdzakelijk plaats op en rond de DK-bussen die tussen Duinkerke en De Panne rijden, zegt Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust. “Na een uur hadden we al twintig vluchtelingen zonder papieren onderschept”. Een interventieteam van de federale politie bracht de illegalen vervolgens over naar een gesloten centrum van de Dienst Vreemdelingenzaken. De Dienst zal later beslissen over hun eventuele uitwijzing.

De illegalen die men verder aanhield moest men wel laten gaan. “Aangezien we per dag maximaal twintig vluchtelingen mogen overbrengen, werden de 72 andere vluchtelingen aan de grens teruggestuurd. Het ging voornamelijk om Irakezen, Syriërs en Afghanen”, ging Deburchgraeve verder.

Volgens haar bewijst het resultaat “dat de problematiek rond transmigratie zeker nog actueel is”. In het verleden vonden gelijkaardige acties plaats met resultaten in dezelfde lijn. “Op 22 november bijvoorbeeld onderschepten we 72 vluchtelingen. […] Met onze acties proberen we vooral ook ontradend te werken.”

De politiezones Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) en Grensleie (Menen-Wevelgem) hielden gisteren eveneens een actie. Deze was onder meer gericht op de grensparking in Rekkem, de parking langs de E17 in Marke en de Kortrijkse stationsbuurt. In totaal werden zo’n dertiental illegalen aangehouden en overgeleverd aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Nog geen einde in zicht op vlak van transmigratie

De problematiek van transmigratie sleept ondertussen al jaren aan. De illegalen in kwestie proberen vaak het Verenigd Koninkrijk te bereiken maar houden zich tot het zover is op op het Europese vasteland, waar ze weigeren asiel aan te vragen. Voor de politie is het dweilen met de kraan open. Zij verrichten steeds opnieuw arrestaties – in juli stond de teller al op 8.000 – maar moeten telkens de meesten laten gaan, onder andere wegens een gebrek aan capaciteit in de gesloten centra. Ondertussen neemt de overlast voor de bevolking toe. Afgelopen week werden nog illegale betrapt die meereisden in de nieuwe wagens bij een wagentransport en het Brusselse Noordstation en Maximiliaanpark zijn inmiddels berucht.

ADVERTENTIE