Deze ochtend vond opnieuw een geval van extreme overlast door transitmigranten plaats. Zo’n 30-tal illegale illegalen kon de politie verrassen door plots uit een vrachtwagen te springen, een agent te isoleren en aan te vallen, en vervolgens te vluchten. Een tiental van hen is echter alsnog opgepakt. Dat brengt Radio 2.

Een truckchauffeur belde deze ochtend ter hoogte van Luik de politie. Hij hoorde geluiden in de container van zijn vrachtwagen. Visuele aanleidingen voor verstekelingen waren er echter nog niet op dat moment, maar bij herhaalde geluiden richting Tessenderlo besloot de bestuurder zijn vrachtwagen te stoppen. Op de parking nabij de E313 in Tessenderlo parkeerde hij en wachtte hij op de politie.

Vielen agent aan, waardoor collega’s moesten helpen

Maar toen de veiligheidsdiensten zich klaarmaakten om de container open te doen, sprongen er plots maar liefst 30 illegalen uit de truck. “Ze hebben van binnenuit op de deur gedrukt, waardoor die is opengevlogen”, zo vertelt Gerry Peeters van de Federale Politie via Radio 2. “Op dat moment zijn ze massaal uit de container gesprongen.”

Een van de illegalen viel een agent aan “waardoor de collega’s hem te hulp moesten schieten”, aldus nog Peeters. “Daardoor is de hele groep kunnen vluchten.” Circa 10 illegalen zijn hierna toch alsnog opgepakt kunnen worden. Het gaat om jongemannen, die beweren uit het Afrikaanse Eritrea te komen.

(Lees verder onder de tweet.)

Transitmigranten zorgen voor aanhoudende problematiek

Dergelijke incidenten zoals het incident in Tessenderlo zijn schering en inslag. België en Frankrijk worden elke week geconfronteerd met honderden transitmigranten die op illegale wijze het VK proberen te bereiken. Truckchauffeurs die illegalen betrappen terwijl men hun vrachtwagen wil binnenglippen, riskeren veelal slagen en verwondingen. Zo werden er enkele maanden geleden nog twee Poolse truckers neergestoken door illegalen. Ook eerder dit jaar werden aan de E-40 te Groot-Bijgaarden meerdere agenten aangevallen met stokken door Afrikaanse migranten.

Woensdag kwam via Focus | WTV nog aan bod hoe het aantal opgepakte transmigranten in West-Vlaanderen stijgt. Hierbij gaan ook de kosten omhoog die bedrijven in de haven van Zeebrugge moeten maken om hun domeinen te beveiligen en schade door vernielingen te herstellen. “De transmigranten proberen koste wat het kost de oversteek te maken”, zo liet aldus Hendrik Vermeulen, voorzitter UNIZO Brugge, gisteren optekenen. “Hierdoor zijn ondernemingen in de haven van Zeebrugge vaak het slachtoffer van inbraken of vandalisme. De verzekering komt veelal niet tussen waardoor men deze kost zelf dient te dragen. Enige mogelijkheid is de site extra te beveiligen.”