Vorige maand ging het proces tegen de moordenaars en verkrachters van de 21-jarige Zuid-Afrikaanse studente Hannah Cornelius van start. Zij werd in mei 2017 overvallen door een viertal zwarte mannen overvallen nadat ze een vriend thuis afzette na een feestje. Diezelfde nacht werd ze verkracht en werd haar hoofd ingeslagen met een rots. Drie van hen werden vorige week schuldig bevonden aan ontvoering, roofdiefstal, verkrachting en moord. Maandag werd hun straf vastgelegd: zij krijgen elk twee maal levenslange celstraf voor moord en verkrachting, alsook meerdere jaren celstraf voor de andere aanklachten. Dat brengen lokale media.

De feiten dateren van 26 mei 2017. Hannah Cornelius voerde haar medestudent en vriend Cheslin Marsh die avond naar huis na een feestje in Stellenbosch omdat ze niet wilde dat Marsch door de donkere stad alleen zou moeten skateboarden. Toen Hannah voor de flat van Marsch parkeerde, doken plots vier zwarte mannen op. Een van de bendeleden hield door het open raam van de auto een schroevendraaier tegen de borst van Hannah, terwijl een ander bendelid een mes tegen de rug van Cheslin hield.

Overvallers aan vriend Hannah: “Zit stil of ze sterft”

De criminelen zouden volgens Cheslin “zit stil of ze sterft” gezegd hebben. Hij werd daarop beroofd van zijn geld en zijn gsm en werd in de kofferbak van de auto opgesloten. Daarop reden de overvallers met de auto van Hannah – met de studente nog steeds in de wagen – naar een drugsdealer, waar het viertal ‘crystal meth’ kocht die ze vervolgens oprookten. De vriend van Hannah werd daarop uit de auto gesleept en in het struikgewas hebben gelegd. De aanvallers legden zijn hoofd op een rots, waarna ze met bakstenen tegen zijn schedel sloegen tot ze dachten dat hij dood was.

Cheslin kwam enkele uren later echter terug bij en strompelde naar een nabijgelegen huis om alarm te slaan. Toen was het kwaad reeds geschied. Hannah was bij een wijngaard de struiken in gesleept en werd door drie van de criminelen verkracht. Haar hoofd werd hierna ingeslagen met een grote steen. Ook had ze een steekwonde in de hals.

“Wreed, wraakzuchtig en verdorven”

Moordenaars Vernon Witbooi (33), Geraldo Parsons (27) en Eben van Niekerk (28) hebben maandag echter hun straf moeten aanhoren. Vorige week werden ze reeds schuldig bevonden inzake meer dan tien aanklachten waaronder ontvoering, verkrachting en moord. De vierde verdachte in de zaak, Nashville Julius (29), werd enkel schuldig bevonden aan roofdiefstal en ontvoering omdat hij de benen nam alvorens zijn kompanen overgingen tot het verkrachten en doden van Hannah Cornelius. Naast de dubbele levenslange straf (voor moord en voor verkrachting), kreeg het trio nog tientallen jaren celstraf voor ontvoering, roofdiefstal en de poging tot moord op de vriend van Cornelius, Marsch.

Tijdens het proces moest Marsh getuigen voor de rechtbank en brak hij herhaaldelijk in tranen uit. Hij is nog steeds doof aan één oor omwille van de verwondingen. De rechtbank benoemde de misdaden als “wreed, wraakzuchtig en verdorven.” De straffen werden met gejuich onthaald door de aanwezige toeschouwers in de rechtbank.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Plaasmoorde

Blanken in Zuid-Afrika (ook gekend als ‘Afrikaners’, met de belangrijke subgroep ‘Boeren’) zijn wel vaker het slachtoffer van gewelddadige roofovervallen, ook gekend als zogenaamde ‘Plaasmoorde’. Sedert de val van het Apartheidsregime en de machtsovername van het ANC in 1994 worden jaarlijks honderden blanke Zuid-Afrikanen het slachtoffer van zo’n plaasaanval. Hierbij sterven jaarlijks nagenoeg honderd slachtoffers.

De Zuid-Afrikaanse politie noteerde dat er tussen 1994 en 2007 1.437 Boeren vermoord werden. Nadien werden geen officiële statistieken meer vrijgegeven, waardoor mensenrechtenorganisaties zich berusten op de cijfers van de boerenvakbond Transvaal Landbou-Unie. Vorig jaar alleen zouden meer dan 70 blanke landbouwers zijn vermoord in honderden roofovervallen. Telkens is er sprake van zware mishandeling en veelal ook van verkrachting.