De Vlaamse ziekenhuizen bevinden zich volgens De Tijd in financieel zwaar weer. “Op termijn kan dit […] tot faillissementen leiden”, klinkt het in de krant. Het probleem? De hospitalen kampen met onderfinanciering en – daarbovenop – komen er voortdurend nieuwe regels bij waardoor de instellingen nieuw, niet-medisch, personeel moeten aanwerven.

In Nederland werden er vorige maand verschillende ziekenhuizen failliet verklaard, iets wat aanleiding gaf tot schrijnende toestanden. Ook in Vlaanderen behoort een dergelijk scenario tot de mogelijkheden. “Het water staat de ziekenhuizen aan de lippen”, stelt Margot Cloet van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro in De Tijd. “Op termijn kan dit anders tot faillissementen leiden”.

Volgens Cloet kampen de hospitalen met een chronische onderfinanciering en komen er voortdurend nieuwe regels bij, waardoor ze extra niet-medisch, personeel moeten aanwerven. Zo zorgen het elektronisch patiëntendossier en de Europese privacyregels er bijvoorbeeld voor dat ziekenhuizen ook IT’ers en juristen moeten aanwerven.

Dat ziekenhuizen het als gevolg (financieel) steeds moeilijker krijgen, blijkt uit hun jaarrekeningen. Hoewel ‘winst’ voor een hospitaal niet op de eerste plaats moet komen, is volgens Belfius een winstmarge van 1 procent een goede buffer om onverwachte uitgaven op te vangen. Haast twee derde van de hospitalen was vorig jaar evenwel niet in staat om  zich in die comfortzone te nestelen. Daarnaast stijgt het aantal ziekenhuizen met rode cijfers. Terwijl in 2016 ‘nog maar’ 11 Vlaamse hospitalen verlies lieten optekenen, steeg dit cijfer vorig jaar naar 16.

De Block pleit voor meer samenwerking

Hangt het van Cloet af, dan worden de financieringsregels aangepast. “De overheid draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid. Ik ben daar redelijk pessimistisch over”, klinkt het. Momenteel worden ziekenhuizen vooral aangespoord om samen te werken in regionale verbanden. Het doel? Kosten besparen.

Minister van Volksgezondheid Maggie Block (Open Vld) is evenwel niet van plan om de financieringsregels aan te passen. De 8,5 miljard euro die de Belgische ziekenhuizen ieder jaar krijgen moet volgens haar volstaan. “Dat is een correct bedrag om voor 11 miljoen mensen een ziekenhuisgeneeskunde te garanderen”, citeert Het Nieuwsblad de minister. Daarnaast pleit de minister volgens De Standaard opnieuw voor meer regionale samenwerking. “Veel ziekenhuizen doen dikwijls hetzelfde. Ze doen overbodige investeringen met onderbenutting of overconsumptie tot gevolg”, klinkt het.