Wat (radicaal-)rechts in Ninove niet lukt, kreeg de communistische PVDA in Zelzate wél voor elkaar: voor het eerst krijgt Vlaanderen twee radicaal-linkse schepenen. “Geen goede zaak”, reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdag tegenover VTM NIEUWS. “Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent”. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten sluit zich daar vandaag bij aan. “Vlaams Belang zorgt voor rassenhaat, PVDA voor klassenhaat”

In Zelzate kwam er ofwel een paarse coalitie – bestaande uit sp.a en Open Vld – ofwel een donkerrode coalitie bestaande uit sp.a en PVDA. Aangezien de socialisten niet wouden weten van huidig burgemeester Bruggeman en de liberalen geen afstand wouden doen van hun kopman, opteerde de lokale sp.a-afdeling voor de PVDA. De eerste maatregelen? Twee schepenen minder en het afschaffen van de dienstwagen van de burgemeester. Met het op die manier bespaarde geld willen de socialisten en communisten armoede bestrijden.

De Wever: “Voor de rest zijn er nu voor ons geen beperkingen meer”

De bestuursdeelname van de PVDA is volgens De Wever “geen goede zaak”“Het is jammer dat de linkerzijde in ons land geen democratische hygiëne kent. Die partij heeft in de statuten nog altijd staan dat ze communisten zijn. Waar communisten besturen, is er armoede en meestal dictatuur. Dat doe je gewoon niet”, verklaarde de N-VA-voorzitter tegenover VTM NIEUWS. Volgens hem mag daarnaast de “hypocrisie” van de linkerzijde stoppen. “Dit is absoluut het doorbreken van het cordon sanitaire”.

In Antwerpen weigert de N-VA om met de PVDA of het Vlaams Belang te spreken. Hoewel er voor zijn partij “geen cordon” bestaat, bestuurt de N-VA – althans volgens De Wever – “nooit met mensen die geen democratisch fatsoen kennen”. “Voor de rest zijn er nu voor ons geen beperkingen meer”.

Mertens: “Wat denkt u dat het gevolg van het beleid van Macron zal zijn?”

Niet enkel De Wever heeft kritiek op de PVDA, ook Open Vld-voorzitter Rutten kan de bestuursdeelname van de communisten niet smaken.“Vlaams Belang zorgt voor rassenhaat, PVDA voor klassenhaat”, stelde ze vandaag tegenover VTM NIEUWS“Beide partijen voeren een haatdiscours en steken de schuld altijd op iemand anders”, klinkt het bij de liberaal.

Eerder had Rutten gesteld dat extreemrechts en extreemlinks “spiegelbeelden” zijn. “Symbolen van onvrijheid en onderdrukking. Ook al begrijp je hun analyse of vind je hen sympathiek… Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen”, klonk het Twitter. “Onzin”, luidde de reactie van PVDA-voorzitter Peter Mertens“Overal in Europa is het net het blinde liberale besparinsgbeleid dat leidt tot opkomst van extreemrechts en rechts-nationalisme. Dat is het echte gevaar voor democratie en mensenrechten, en voor Europa zelf. Of wat denkt u dat het gevolg van het beleid van Macron zal zijn?”, vroeg hij zich retorisch af.