Wat (radicaal-)rechts in Ninove niet lukt, krijgt de communistische PVDA in Zelzate wél voor elkaar: voor het eerst krijgt Vlaanderen een radicaal-linkse schepen. Immers, in de Oost-Vlaamse gemeente smeden de socialisten en communisten een bestuursakkoord. “Een slechte zaak voor Zelzate en voor de rest van het land”, reageert huidig burgemeester Frank Bruggeman (Open Vld) tegenover BELGA. De liberaal ziet een parallel met het doorbreken van het cordon tegen het Vlaams Belang.

In Zelzate kwam er ofwel een paarse coalitie – bestaande uit sp.a en Open Vld – ofwel een donkerrode coalitie bestaande uit sp.a en PVDA. Aangezien de socialisten niet wouden weten van huidig burgemeester Bruggeman en de liberalen geen afstand wouden doen van hun kopman, opteert de lokale sp.a-afdeling voor de PVDA.

Hoewel de plannen van de donkerrode coalitie vooralsnog niet bekend zijn, kan er al wel van een unicum worden gesproken. Zo namen de communisten van de PVDA nog nooit deel aan het bestuur in een Belgische gemeente. Wel besturen ze sinds 2012 – samen met Groen en sp.a – in Borgerhout.

“John Crombez haalt zich hiermee grote problemen op de hals”

Als gevolg van het akkoord tussen sp.a en PVDA verdwijnen N-VA en Open Vld uit het bestuurscollege. “De Zelzatenaar heeft dit niet gewild”, reageert Bruggeman die bij de gemeenteraadsverkiezingen – ondanks licht verlies – de grootste wist te blijven. Daarnaast hekelt hij de “[onbetaalbaarheid]” van de rode partijen hun programma. “Deze coalitie is gesloten uit rancune tegenover mijzelf en de mensen die voor mij werken”, klinkt het bij de afscheidnemende burgemeester.

Bruggeman noemt de nieuwe donkerrode coalitie tegenover BELGA “een slechte zaak voor Zelzate en voor de rest van het land”“Nationaal voorzitter John Crombez (sp.a, n.v.d.r.) haalt zich hiermee grote problemen op de hals. Wat hier gebeurt zullen de nationale partijvoorzitters hem niet in dank afnemen”. Daarnaast ziet hij ook parallellen met het doorbreken van het cordon sanitaire rond het rechts-nationalistische Vlaams Belang.