Zeker zeven koptische christenen zijn gisteren gedood in een hinderlaag in Egypte. Islamitische Staat eiste de aanslag intussen op.

In Egypte zijn gisteren zeker zeven koptische christenen gedood in een hinderlaag in de provincie Minya, nadat zij van een doopsel in een koptisch klooster terugkeerden. Volgens een woordvoerder van de Koptische Kerk waren zes van de doden lid van dezelfde familie. Nog eens achttien mensen, waaronder kinderen, raakten gewond. Kopten zijn in Egypte vaker het doelwit van terreuraanvallen. Op dezelfde plek werden in mei 2017 al eens 28 mensen gedood.

Aanval opgeëist door Islamitische Staat

Islamitische Staat eiste de aanval op. “De jihadisten […] doodden 13 mensen en verwondden 18”, klinkt het in een verklaring van hun persagentschap Amaq. “Deze operatie komt als wraak voor onze kuise zusters die gearresteerd werden door het afvallige Egyptische regime, en we beloven meer aanvallen aan allen die het helpen.”

Waarschijnlijk verwijst de terreurgroep met “kuise zusters” naar de arrestatie van zes vrouwen door de Egyptische veiligheidstroepen eerder deze week. Onder hen ook de dochter van Khairat al-Shater, een van de leiders van de Moslimbroederschap.