Bart Tommelein (Open Vld), momenteel Vlaams minister van Energie, zal normaal gezien burgemeester in Oostende worden. Dat rapporteert BELGA. Er is immers een bestuursakkoord bereikt tussen de partij van Tommelein, de centrumrechtse partijen N-VA en CD&V en het linkse groen. Dat betekent dat de sp.a, die de kuststad al een hele poos bestuurt, naar de oppositiebanken gaat. 

Met uitzondering van de positie van Tommelein zijn er nog geen postjes verdeeld in het Oostendse schepencollege. De onderhandelingen hebben 5 weken geduurd vooraleer een inhoudelijk akkoord kon bereikt worden. Hoe die inhoud er precies uitziet, wil men nog niet kwijt, maar “het is een ambitieus en inhoudelijk sterk akkoord”, verzekert Wouter De Vriendt (Groen) BELGA.

Mysterieus akkoord in Oostende

Formeel is echter zelfs de positie van Tommelein nog niet gecommuniceerd. “We hebben onderling afgesproken dat we nog niet over de inhoud communiceren, maar uiteraard gaan we de grote uitdagingen van Oostende aan: het armoedebeleid heeft absolute prioriteit”, zo vertelt de waarschijnlijke burgemeester ten aanzien van de openbare omroep VRT. De coalitiepartijen “hebben goeie oplossingen gevonden […] voor de toekomst van Oostende”.

Tommelein is momenteel echter nog minister in de Vlaamse regering, die normaliter nog tot mei volgend jaar in het zadel blijft. Beide functies combineren kan niet in België. Maar of de liberaal zijn ministeriële job opgeeft, is nog niet geheel duidelijk. “Ik heb altijd gezegd dat ik in principe minister zou blijven tot het einde van mijn mandaat en dat is niet zo gek lang meer.” Mogelijk wordt Tommelein dan binnenkort louter titelvoerende burgemeester  in Oostende om pas vanaf volgend jaar zijn mandaat effectief uit te voeren.

Sp.a naar de oppositiebanken

Het is voor het eerst in 21 jaar dat Oostende een niet-socialistische burgemeester zal kennen. De sp.a kreeg in oktober flinke klappen in de ‘Koningin der Badsteden’, tevens ook de thuisbasis van sp.a-voorzitter John Crombez.

De partij verloor er naast 9 procentpunten ook de ruggensteun van Groen, die ondanks een offensief van Crombez, er toch voor koos om zonder de socialisten in bad te gaan met de volgens de ‘vermaledijde’ N-VA. “Ik heb duidelijk gemaakt dat het water niet zo diep is en wij een socialer beleid kunnen voeren dan men denkt”, aldus nog Tommelein ten aanzien van de VRT.