Bij bpost is afgelopen nacht een wilde staking uitgebroken. Onder meer Gent, Brussel en Antwerpen zijn getroffen. Dat brengt VTM NIEUWS. De staking komt er na eerdere (en aangekondigde) acties vorige week. Door de huidige staking zal de postbedeling vandaag verstoord zijn, al zou de post in de provincies Antwerpen en Limburg wellicht alsnog aankomen.

Afgelopen dagen braken er reeds spontane stakingen uit bij de Waalse centra van bpost, maar deze breiden zich dus nu uit naar Vlaanderen. In Brussel en Gent zijn stakingsposten opgericht die verhinderen dat de gesorteerde post weg kan. Dat maakte een woordvoerster van bpost duidelijk aan VTM NIEUWS. In Antwerpen bleek er een korte werkonderbreking te zijn plaatsgevonden, maar het centrum zelf werd niet geblokkeerd. De post bestemd voor Antwerpen en Limburg zou dus nog steeds tijdig kunnen aankomen.

Gebrek aan respect bij bpost?

De wilde stakingen zijn opvallend, want na de gecoördineerde acties vorige week werd afgesproken om volgende week de onderhandelingen met de directie te hervatten. De vakbonden zelf bevestigen dat de gecoördineerde acties opgeschort blijven, maar erkennen wel de wilde stakingen als legitiem vakbondsprotest. Jean-Pierre Nyns van de socialistische bond ACOD spreekt via Het Nieuwsblad dan ook zijn steun uit. “De mensen laten hun stem horen, nadat de directie van bpost jarenlang heeft nagelaten naar hen te luisteren.” Hoe het nu verder zal verlopen is onduidelijk.

De oorzaken van de staking zijn veelvuldig. De vakbonden hekelen zo het vermeend gebrek aan respect vanwege de CEO jegens het personeel en vrezen tevens dat er nieuwe besparingen aankomen. Topman Koen Van Gerven liet eerder deze maand nochtans weten dat hij graag aan de tafel wil zitten en wil “spreken over de uitdagingen waar het bedrijf voor staat en hoe de sociale partners samen kunnen werken aan een gezond toekomstplan voor bpost”.