De N-VA zou (opnieuw) Jean-Marie Dedecker willen aantrekken om de kieslijst in West-Vlaanderen te verrijken. Dat brengt De Tijd. Eerder deze week stelde de LDD-kopman en bijna-burgemeester in Middelkerke in Humo dat hij het “niet uitsluit” om als onafhankelijke op te komen op een N-VA-lijst. Toch zou de rechtsliberaal nu nog de boot afhouden en twijfelen.

De N-VA is bezig aan een paringsdans rond Dedecker, zo blijkt uit informatie van betrouwbare De Tijd-bronnen. De partij zelf wil formeel ontkennen, noch bevestigen. Maar dit zou duiden op het feit dat de deal nog niet rond is. En Dedecker heeft reden om te twijfelen: In 2006 werd Dedecker al lid van de N-VA, nadat hij als rechtse dissident niet langer welkom was bij de toenmalige VLD. De N-VA zette Dedecker echter weer buiten om het kartel van destijds met CD&V te beschermen. “Politiek was het de juiste beslissing, maar menselijk was het een fout”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever hierover later.

N-VA kan een Dedecker wel gebruiken in West-Vlaanderen

De reden dat N-VA Dedecker zou willen (her)opnemen ligt voor de hand. De partij deed het matig tot slecht in de West-Vlaanderen de afgelopen lokale verkiezingen, dit terwijl Jean-Marie Dedecker op 14 oktober een absolute meerderheid behaalde in Middelkerke en in 2008 nagenoeg eigenhandig de kiesdrempel verbrijzelde met 8 zetels in het Vlaams parlement. Een stemmenkanon zoals Dedecker zou de N-VA dus goed kunnen gebruiken in de meest westelijke provincie. Om dezelfde redenen zou men voormalig Europarlementslid Sander Loones (N-VA) Defensieminister gemaakt hebben: Zodat hij op die manier meer in de schijnwerpers kan komen te staan naar aanloop van mei ’19.

Dedecker binnenhalen is echter geen sinecure voor de N-VA. In 2006 trok de partij reeds Dedecker aan, maar die affaire bleek kort en sloeg diepe wonden. Omdat de toenmalige kartelpartner van N-VA – CD&V – niets moest weten van het rechtse ‘enfant terrible’ nam de N-VA afstand. Lang bleef dit onverteerbaar voor Dedecker, maar de menselijke banden met N-VA’ers werden toch langzaamaan hersteld. Zo ‘ijsbeerden’ Dedecker en N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken samen in de winter van 2015 en eind 2017 werd een persoonlijke verzoening tussen De Wever en Dedecker georganiseerd tijdens een diner met Francken.

Geloofwaardig als onafhankelijke?

Maar de politieke verzoening bleef echter uit. Dedecker spaarde zijn kritiek niet voor deze regeringen zoals ook bleek uit een interview in het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke afgelopen zomer. Onder andere de zware beroepen-regeling moest er aan geloven. “Als bij de NMBS werken een zwaar beroep is, wat is zeevisser en kasseilegger dan? Slavenarbeid?”. Waar de LDD-politicus zich evenwel nog het meest aan stoorde is het Arco-akkoord (dat de verkoop van Belfius koppelt aan een regeling voor de gedupeerde Arco-spaarders). “Wat een schande dat de N-VA daarin is meegaan.” Meer recentelijk schoot Dedecker veelvuldig op het VN-migratiepact van Marrakesh dat volgens de rechtsliberaal “een regeringscrisis waard” is en ook de hoge dieseltaksen en het migratiebeleid hekelt Dedecker.

Of Dedecker zal ingaan op het aanbod is dus afwachten. Het burgemeesterschap van Middelkerke is sowieso geen lichte job, maar Dedecker heeft ook nog nooit laten blijken dat het politieke dier in zich dood is. Als hij zal ingaan op het N-VA-aanbod zal het hoogstwaarschijnlijk wel als onafhankelijke zijn. Iets gelijkaardig liet hij reeds begrijpen in een Humo-interview eerder deze maand en dat zal tevens belangrijk zijn in het behoud van de politieke geloofwaardigheid van Dedecker.