Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zou federaal Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) een “uitstekende minister-president” kunnen worden, zo liet Weyts weten op Radio 1. “In de eerste plaats komt het natuurlijk Geert Bourgeois toe om zijn beleid verder te zetten, maar in tweede orde zou Jan Jambon de geknipte kandidaat zijn.” Bourgeois zelf, de huidige minister-president van Vlaanderen, blijft nog in het midden houden waar zijn ambities liggen en of hij zichzelf zou willen opvolgen na de verkiezingen van 2019.

Na de verkiezingen van 2014 konden CD&V en N-VA relatief snel een regeringsprogramma uitwerken. Wegens federale ontwikkelingen kwam daar dan alsnog Open Vld bij, ook al was die partij niet mathematisch nodig. Geert Bourgeois werd gekozen om deze coalitie te leiden, maar anno 2018 is het onduidelijk wie de favoriet wordt van de N-VA, wellicht ook na mei 2019 de grootste partij. Weyts stelde vandaag in een onderhoud met Radio 1 echter dat Bourgeois een “heel goed palmares waarop hij kan voortbouwen”, maar moest die laatste passen zou Jambon een goeie kandidaat zijn, vindt Weyts: “Hij heeft de ‘envergure’ om een prestigieus project te leiden.” 

Weyts: “Wij zijn Vlaams-nationalisten, we willen in de eerste plaats voor het belang van de Vlamingen gaan”

Op dit moment is Jambon echter een federaal minister (van Binnenlandse Zaken). Dat vormt echter geen probleem, garandeert Weyts. “Wij zijn Vlaams-nationalisten. Wij willen altijd in de eerste plaats voor het belang van de Vlamingen gaan.” 

De Vlaamse Mobilititeitsminister liet nog weten dat het om een persoonlijk standpunt ging. Een woordvoerder van de partij benadrukte tevens dat het nog “te vroeg” is om deze zaken te bepalen. Bourgeois wil zijn plannen “op het gepaste moment” bekendmaken. Jambon zelf wilde ook niet ingaan op het ballonnetje: “Mooi compliment, maar vandaag niet aan de orde. Vlaanderen heeft al een uitstekende minister-president. Er is nog te veel werk op de federale plank om met carrièreplanning bezig te zijn”, zo liet hij Belga optekenen.

Eerder dit jaar liet N-VA-voorzitter Bart De Wever nog weten graag de ministerpost van Onderwijs binnen de volgende Vlaamse regering te willen hebben. Momenteel voert Hilde Crevits (CD&V) dit mandaat uit, maar afgelopen legislatuur kon zij niet altijd op steun rekenen vanwege haar coalitiepartner N-VA, die zich traditionalistisch opstelt op vlak van onderwijs. CD&V liet toen weten niet geamuseerd te zijn met de demarche.