De massale Franse protesten tegen de hoge taksen (op brandstof) vinden ook weerklank in Wallonië. Zo blijft de E19 nog steeds geblokkeerd na een woelige nacht in het zuiden van het land. Dat brengt onder andere La Meuse. De actievoerders, gekleed in gele fluohesjes, protesteren tegen het Belgische taksbeleid dat diesel almaar duurder maakt terwijl de naakte prijs zonder accijnzen al 43 jaar nagenoeg hetzelfde is gebleven. De overheid, die flink verdient aan de taksen, is echter niet van plan om iets te wijzigen aan haar accijnsbeleid.

De E19 blijft geblokkeerd over een lengte van 10 kilometer nabij Feluy en ook in Saint-Ghislain verhinderen de ‘gilets jaunes’ nog steeds de bevoorrading van brandstof. In het Luikse Wandre en Sclessin zijn de acties wel al gestaakt. Doorn in het oog van de actievoerders zijn de hoge brandstofprijzen. “Tanken is nochtans sinds 1975 niet duurder geworden, als men rekening houdt met de reële prijzen”, zegt Jean-Benoît Schrans van de Belgische Petroleum Federatie in Het Laatste Nieuws“De productprijs is bijna niet gestegen als men de inflatie buiten beschouwing laat”. Een liter diesel kostte inderdaad in 1975 zonder accijnzen 0,137 euro en vorig jaar was dat 0,159 euro: een stijging van slechts 16 procent over 43 jaar. De accijnzen daarentegen zijn met 68 procent gestegen.

Kabinet Michel: “We voeren coherent beleid en een toegeving van onze kant is dus niet aan de orde”

De Belgische staat verdient dan ook fiks aan de brandstoftaksen. De Belgische regering voerde in 2016 dan ook nog eens het ‘cliquetsysteem’ in. Dat systeem bepaalt dat als de dieselprijs daalt, de helft van de daling wordt omgezet in extra accijnzen. In de eerste helft van dit jaar alleen al trad het systeem 8 maal in werking. Sinds juli is het systeem echter gestopt, gezien het maximumplafond reeds is bereikt. In oktober koste een liter diesel maar liefst 1,63 euro en benzine ‘maar’ 1,432 euro. Ter vergelijking, in 2016 kostte diesel nog slechts 1,187 euro per liter.

De accijnsverhogingen voor diesel alleen al brengen 600 miljoen euro per jaar extra op, voor een regering die desondanks begrotingstekort na begrotingstekort scoort. De totale Belgische opbrengst van brandstoftaksen betreft miljarden.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de regering niet van plan is om iets te doen aan de uit de pan swingende brandstofkosten en ditto accijnzen. “We voeren […] een coherent beleid en een toegeving van onze kant is [dus] niet aan de orde. […] Sinds 2014 is het onze bedoeling om de dieselprijs te verhogen om zo veel mogelijk van dat type voertuigen uit het Belgische wagenpark te krijgen”, zo vertelt men op het kabinet van premier Charles Michel (MR) aan Het Laatste Nieuws. “En dat werkt. Uit cijfers van augustus blijkt dat het aantal benzinewagens met 8 procent is toegenomen, terwijl het aantal dieselwagens met 4,4 procent daalde. Het aantal hybride voertuigen (benzine en elektriciteit) steeg met 39 procent, het aantal elektrische voertuigen met 41 procent.”

(Lees verder onder de tweet.)

Frans protest van ‘les gilets jaunes’ wint momentum

In Frankrijk wint het protest tegen de brandstoftaksen echter momentum. Rond de 280.000 mensen werden afgelopen dagen gemobiliseerd in ongeveer 2.000 verschillende demonstraties. Verschillende onregelmatigheden braken hierbij uit en zorgden voor één dode en honderden gewonden.

De protesten vinden echter steun bij rechts én links. Marine Le Pen van het rechtsnationalistische RN liet optekenen dat het een protest is van de gewone, werkende mens die normaal gezien om niets vraagt maar het groteske taksbeleid nu beu is. Ook Jean-Luc Mélenchon van het extreemlinkse ‘La France insoumise’ sprak zijn steun uit en trok parallellen met de Franse Revolutie. De centrumrechtse Les Républicains uitten evenzeer hun sympathie en roepen de Franse president Emmanuel Macron (LREM) op om “de vergissing recht te trekken en [te] stoppen met taksen te verhogen”.