Bart De Valck, de voorzitter van de Vlaams-nationalistische belangenorganisatie VVB (Vlaamse Volksbeweging), heeft ontslag genomen. Dat laat De Valck zelf weten via een bericht op Facebook. Over de reden van het ontslag, dat een jaar voor het einde van zijn ambtstermijn plaatsvindt, wil men bij de VVB voorlopig niets kwijt, maar volgens het Vlaamsgezinde e-magazine Doorbraak “groeide een vertrouwensbreuk met het bestuur”.

“Gisteren drukte ik voor mezelf op de pauzetoets. Na 37 jaar onafgebroken Vlaams engagement eerst bij het TAK, dan bij de VVB nam ik ontslag als voorzitter van de VVB”, zo liet de Vlaams-nationalistische militant weten via Facebook. “Tijd voor wat anders en meer tijd voor diegenen die me nauw aan het hart liggen. De afdelingen en de militanten kunnen blijvend rekenen op mijn steun en sympathie.” 

Afbeelding: screenshot Facebook Bart De Valck.
Afbeelding: screenshot Facebook Bart De Valck.

De Valck citeerde in zijn Facebook-afscheid ook de Vlaamsgezinde politicoloog Bart Maddens (KUL) die vindt dat de Vlaamse Beweging “wat energieker mag zijn” en voegde er nog aan toe uit te kijken naar het Witboek rond Vlaamse onafhankelijkheid. Dat betreft een project dat al even aansleept in de organisatie.

Eerder dit jaar stapte ook VVB-bestuurslid Bruno Valkeniers (die van 2008 tot 2012 voorzitter van het Vlaams Belang was) op en werd VVB-directeur Bert Schoofs (oud-parlementslid voor het Vlaams Belang) er aan de deur gezet.

De Valck na VVB-loopbaan: “Ik heb geen partijpolitieke motivaties”

Wanneer door SCEPTR gevraagd om een reactie wenste men bij de Vlaamse Volksbeweging voorlopig niet te reageren. De woordvoerder van de organisatie, Simon Cox, liet wel weten dat men vanavond een crisisvergadering houdt en hierna zal bepalen wat er gecommuniceerd wordt.

De Valck (50) zelf liet aan Doorbraak wel duidelijk weten dat er geen partijpolitieke motivaties spelen. “Ik heb geen partijpolitieke ambitie”, aldus nog De Valck die in het professionele leven momenteel kleuterleerkracht is. “De VVB is een rustige en voorzichtige organisatie, voor mij mag het met iets meer controverse en korter op de bal zijn.”

Jan Jambon en Peter De Roover, vandaag belangrijke coryfeeën bij de N-VA, maakten in het verleden wel de overstap als bestuursleden bij de Vlaamse Volksbeweging naar de partijpolitiek.