Vorige maand brak een groot schandaal uit in de voetbalwereld. Tientallen huiszoekingen gaven het startschot van een onderzoek naar witwaspraktijken, fraude, en ‘matchfixing’ in de voetbalwereld. Speurders realiseerden maandag een doorbraak. Spilfiguur en spelersmakelaar Dejan Veljkovic heeft namelijk een deal gesloten met het gerecht. In ruil voor strafvermindering “zal [Veljkovic] zijn medewerking tot in detail verlenen”, zo vertelt de advocaat van Veljkovic, Kris Luyckx, in Het Laatste Nieuws.

Het Openbaar Ministerie zal maximaal vijf jaar celstraf met uitstel eisen tegen Veljkovic alsook een voorwaardelijke boete van 80.000 euro. Het illegaal verkregen geld zal uiteraard wel verbeurd verklaard worden. Maar dit alles wil wel zeggen dat de ‘spijtoptant’ Veljkovic normaliter nooit nog een dag in de cel zal moeten doorbrengen. Voorlopig komt hij tevens vrij, weliswaar onder strenge voorwaarden.

Verklaringen spijtoptant Veljkovic moeten andere betrokkenen voetbalschandaal incrimineren

Dejan Veljkovic is de grote spilfiguur in het voetbalschandaal naast Mogi Bayat. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en ‘matchfixing’ (de resultaten vervalsen) in de degradatiestrijd van vorig seizoen in eerste klasse. Veljkovic werd vorige maand opgepakt toen het schandaal losbarstte, maar krijgt nu een deal. Hij is de eerste spijtoptant sinds de introductie van de nieuwe spijtoptant-wet. De deal lag al lang op tafel ter onderhandeling. Reeds op 15 oktober benaderden Veljkovics advocaten het federale parket. Maandag werd pas alles afgerond waarna het dinsdagavond de pers haalde.

Veljkovic zal nu uitgebreide verklaringen afleggen waarbij niet alleen zijn eigen louche activiteiten als makelaar in binnen- en buitenland worden blootgelegd, maar ook de corrupte rol van voetbalclubs, andere makelaars, spelers en eventueel ook journalisten wordt toegelicht. De voorwaarden van zijn voorlopige vrijlatingen betreffen het niet verlaten van België, het beschikbaar blijven van de onderzoekers en een contactverbod met een aantal betrokkenen.

Op de regeling wordt echter wel wat kritiek geuit. De advocaten van de andere betrokkenen stellen dat zo’n deal bewijst dat het gerecht niet sterk in de schoenen staat, zo brengt VTM. Ook advocaat Sven Mary, die een andere makelaar in het dossier verdedigt, is niet te spreken over de deal. De bekende advocaat vergelijkt de regeling met ‘een verklikkersmaatschappij net zoals in de Tweede Wereldoorlog’.
Ook advocaat Sven Mary, die een andere makelaar in dit dossier verdedigt, is niet te spreken over de deal.