De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakech’ of formeel het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstond er een patstelling zonder eenvoudige uitleg. Of toch? Groen staat immers te popelen om CD&V, Open Vld en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. “Dan denk ik dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”, citeert BELGA N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover zijn reactie op dit scenario. 

Momenteel liggen er in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken twee resoluties voor waarin de oppositie de regering oproept om het VN-migratiepact te ondertekenen. Nadat een aantal experten hun visie hebben gegeven over de tekst, verwacht men om donderdag over de resoluties te stemmen. Het gevolg? Premier Charles Michel moet uiterlijk volgende week donderdag een akkoord hebben.

Groen evenwel lanceerde in de richting van de meerderheidspartijen, exclusief N-VA, een oproep om de resoluties bij wisselmeerderheid goed te keuren. Komt het tot een dergelijk scenario, dan denkt De Roover “dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeert BELGA de N-VA-fractieleider.

De Roover legt daarnaast de verantwoordelijkheid van de (eventuele) val van de regering bij de andere partijen. “Ik denk dat die dan de stekker er uit trekt, niet wij”, klinkt het bij de Vlaams-nationalist. “Wie met andere meerderheden werkt, die zegt eigenlijk dat deze regering in deze zaak niet meer telt. Die zegt eigenlijk dat deze coalitie geen rekening houdt met een belangrijke coalitiepartner”.

“N-VA is van gedacht veranderd”

MR-Kamerfractieleider David Clarinval kaatst de bal terug naar de N-VA. “Als er volgende week een probleem rijst, is dat niet omdat er een wisselmeerderheid zou komen, maar omdat N-VA van gedacht is veranderd, zonder twijfel onder druk van Vlaams Belang”, citeert BELGA de liberaal.

Dat de N-VA van gedacht zou zijn veranderd kan Clarinval naar eigen zeggen aantonen. “Twee jaar lang werd de tekst onderhandeld en N-VA heeft nooit tegenstand geuit. We hebben daarvan bewijs, de documenten tonen het aan. Toen de eerste minister zich uitsprak voor de Verenigde Naties had hij daarvoor het akkoord van de vier meerderheidspartijen”, klinkt het.