De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakech’ of formeel het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstaat er een patstelling zonder eenvoudige uitweg. Kenmerkend voor deze heikele situatie werden er aan De Standaard en Le Soir documenten gelekt waaruit blijkt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), niet al te alert reageerden op het migratiepact. 

De Standaard kon de hand leggen op een intern verslag van de Directie-Generaal van Europese Zaken van 11 oktober. Daaruit blijkt dat een vertegenwoordiger van Jambon zich achter de “noodzakelijke actieve promotie” van het pact bij “derde landen” kon scharen. België moest – zo citeert de krant uit het verslag – de “inspanningen handhaven met het oog op het behalen van goede resultaten tijdens de conferentie van Marrakech”.

Daarnaast maakt een verslag van een Europese coördinatievergadering – hoewel er iemand voor het kabinet-Jambon aanwezig was – geen melding van kritische Belgische opmerkingen. Integendeel, België steunde Europese projecten ten voordele van legale migratie. Het plan? Door mee te werken aan een pilootproject in Marokko zou men eenvoudiger mensen zonder documenten kunnen terugsturen.

Tegenover De Standaard laat het kabinet weten dat de kijk van de Vlaams-nationalisten op het migratiepact is “gekanteld”. Hoewel de Oostenrijkers al een voorbehoud hadden gemaakt, keerden ze zich pas op 31 oktober definitief van het pact af. De vertegenwoordiger van Jambon was voor die Oostenrijkse beslissing nog niet verontrust. “Uiteindelijk doken er nieuwe elementen in het verhaal op. De symboliek rond Marra­kech nam enorm toe, het werd een politieke kwestie. Kabinetsmedewerkers volgen de politiek, ze maken de politiek niet”, stelt Jambon’s woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

Daarnaast geeft Van Raemdonck een andere invalshoek aan de “promotie” van het pact. “Er zitten ook positieve punten in het akkoord. Zo verwijst het  naar de verplichtingen van de herkomstlanden. Het is niet meer dan logisch dat België de tekst op dit punt promoot met het oog op de terugname van illegale migranten. De zin impliceert niet de promotie van het Global Compact in zijn geheel”, klinkt het tegenover De Standaard.

Val van de regering?

Dat er nu een verslag uitlekt dat bevestigt dat de N-VA initieel weinig problemen had met het migratiepact geeft aan dat de regering in de penarie zit. Zo proberen de meerderheidspartijen de zwarte piet voor een val de regering naar de N-VA door te schuiven. Daarnaast doemt ook het scenario van een wisselmeerderheid op. De linkse oppositiepartijen staan immers te popelen om CD&V, Open Vld en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. “Dan denk ik dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”, reageerde N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover eerder op dit scenario.