De Vlaamse Jeugdraad weigert om de verkiezingsresultaten van de verkiezingen in 2017 openbaar te maken. Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes vroeg de cijfers op, maar kreeg een nul op het rekest. Op sociale media neemt de kritiek op de Vlaamse Jeugdraad toe. “De Vlaamse Jeugdraad vertegenwoordigt ons niet”, klinkt het. 

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Ze vertegenwoordigen de stem van de Vlaamse jeugd. Met een team van 8 adviseurs en 8 jeugdwerkers verlenen ze adviezen aan de Vlaamse regering over zaken met betrekking tot jongeren.

Na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden werden 4 leden van de Vlaamse Jeugdraad aan de deur gezet vanwege hun betrokkenheid bij de rechtse jongerengroep. De Vlaamse Jeugdraad ging op zoek naar vervangers, en kwam daarbij terecht bij 4 jongeren van buitenlandse origine. Eén van hen bezit tevens de Belgische nationaliteit niet.

Transparantie?

Het feit dat hun vervangers nooit verkozen werden, stuit echter op veel kritiek op sociale media. Zo werd er op Facebook een pagina opgericht met de naam: ‘De Vlaamse Jeugdraad vertegenwoordigt ons niet’. Bij de opvolging van de ontslagen adviseurs zou naar verluidt niet alles correct verlopen zijn, zo melden bronnen aan SCEPTR. Mogelijke vervangers met meer stemmen werden geïntimideerd zodat ze hun mandaat ‘vrijwillig’ niet zouden opnemen. 

(Lees verder onder de tweet.)

Bovendien zouden bij de vorige verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad in 2017 zeer weinig stemmen uitgebracht zijn. Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes wilde hieromtrent duidelijkheid en vroeg de exacte cijfers op bij de Vlaamse Jeugdraad. Na lang aandringen krijg hij te horen dat de Vlaamse Jeugdraad hierover niet wil communiceren. 

“Ze zijn allicht bang om te communiceren dat er zelfs na de hevig gesubsidieerde verkiezingscampagne van de jeugdraad nog geen 1.000 Vlaamse jongeren de moeite hebben genomen om een stem uit te brengen”, aldus Claes aan SCEPTR. “Met 1,7 miljoen aan jaarlijkse subsidies voor de vzw achter de jeugdraad komt dat op meer dan 1.700 euro per uitgebrachte stem.”

Ook op sociale media weerklinkt kritiek over het mistgordijn rond de Vlaamse Jeugdraad. “Verkiezingsresultaten niet openbaar maken. Ik ken geen democratisch orgaan waar dat bestaat”, klinkt het in de reacties op de Facebookpost van Claes. “Meer zelfs, het behoort tot de essentie van een liberale democratie dat resultaten van vrije verkiezingen openbaar zijn. Welke andere controle kan de kiezer anders uitoefenen als hij kan stemmen, maar het resultaat er niet van mag weten?”