De Vlaamse Jeugdraad heeft gereageerd op de heisa die gisteren ontstond naar aanleiding van de aanstelling van 4 vervangers voor de ontslagen raadsleden. Op sociale media hadden veel mensen vragen bij het feit of de vervangers, allemaal van vreemde origine, wel geschikt zijn. Eén van hen zou immers amper Nederlands praten. “Racistisch”, vindt de Vlaamse Jeugdraad.

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Ze vertegenwoordigen de stem van de Vlaamse jeugd. Met een team van 8 adviseurs en 8 jeugdwerkers verlenen ze adviezen aan de Vlaamse regering over zaken met betrekking tot jongeren.

Na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden werden 4 leden van de Vlaamse Jeugdraad aan de deur gezet. De betrokkenheid van een aantal leden met Schild & Vrienden en hun intenties – de Vlaamse Jeugdraad “verrechtsen” – brachten de organisatie ernstige schade toe, klonk het. “We werden verplicht om een moeilijke beslissing te nemen. Maar: we blijven geloven in de kracht van een debat dat verrijkt wordt door diverse stemmen.”

Enkel allochtonen

Gisteren werden de ontslagen raadsleden vervangen. Opvallend is het feit dat alle vervangers jongeren zijn met een migratieachtergrond en dat ze bovendien nooit verkozen werden. Eén van hen bezit bovendien de Belgische nationaliteit niet en zou amper Nederlands praten. “Niet relevant”, stelde de Vlaamse Jeugdraad daaromtrent aan SCEPTR. Maar op sociale media weerklonk bijzonder veel kritiek.

“Ik dacht dat de Vlaamse jeugdraad voor diversiteit stond. Waarom deze discriminatie ten opzichte van autochtone Vlamingen? Bovendien zijn ze niet eens verkozen”, klinkt het onder meer. Perfecte weerspiegeling van de Vlaamse jeugd -> geen autochtone Vlamingen meer, puik gedaan”, reageert iemand ironisch.

(Lees verder onder de tweet.)

Racisten

Bij de Vlaamse Jeugdraad is men echter niet te spreken over die kritiek. Ze spreken zelfs van racisme. “We betreuren de negatieve berichten. De gratuite vaak racistische commentaar is ongepast, onterecht, ongefundeerd, onze samenleving onwaardig. Als Vlaamse Jeugdraad kunnen wij de rangen sluiten, maar racisme is voor veel kinderen & jongeren een dagelijkse realiteit”, klinkt het in een persbericht.

“4 namen, een foto met 4 jonge mensen. Meer was er niet nodig om een lawine van negatieve en vaak racistische berichten te ontketenen als reactie op de bekendmaking van de 4 nieuwe jongerenadviseurs“, luidt het. “Nog geen woord gezegd, maar al neergesabeld omwille van een kleur, een migratieachtergrond.” 

“Omgekeerd racisme bestaat niet”

In het verleden bleek echter al dat verschillende leden van de Vlaamse Jeugdraad hun afkeer of zelfs haat tegenover “witte mensen” niet onder stoelen of banken steken. Sabrine Ingabire bijvoorbeeld stelt dat ze niet veilig voelt in “witte ruimtes” en noemt blanken “kleine kindjes die beschermd moeten worden van de ongemakkelijke waarheid. Een ongemakkelijke waarheid waar zij de vruchten van mogen plukken.”

Daarnaast stellen ook andere jeugdwerkers of adviseurs zoals Mieke Heymans en Emily De Laere dat ze liever “wat minder witte mannen” zouden zien.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook racisme, zou men kunnen denken, maar volgens de leden van de Vlaamse Jeugdraad kan dat niet. Enkel blanke mensen kunnen immers racistisch zijn, klinkt het. “Reverse racism is een fabeltje”, stelt Félicia Mukendi, kersvers adviseur. “Dus misschien moet je eens je neus in de boeken steken en terugkomen met een beter argument. Y’all always been racist okay.”

Afschaffen?

Intussen gaan meer en meer stemmen op om de Vlaamse Jeugdraad volledig af te schaffen. “Bij de verkiezing van 2017 werden er 4500 stemmen geteld voor de Vlaamse Jeugdraad. Er zijn 1,5 miljoen Vlamingen tussen de 15 en de 30 jaar of een opkomst van 0,29%. Maar dit neporgaan in vraag stellen is racistisch”, klinkt het onder meer.

“Mijn mening: schaf dit gewoon af”, reageert iemand anders. “Jongeren en studenten leren meer door te gaan werken als kelner of afwasser, zoals ik, dan door hun tijd te verspelen met nutteloze maar rijkelijk gesubsidieerde organisaties en lobby’s. Wel goed voor hun CV naar’t schijnt.”

Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes zegde het vertrouwen in de Vlaamse Jeugdraad een tijd geleden al stop, een beslissing waar hij nu nog meer achter staat. “Blij dat we met VBJ ons vertrouwen in dat extreem-links subsidieclubje hebben opgezegd”, aldus Claes.